Frågor? … & Svar!

På den tiden man hade öppen mynthandel i Göteborg (1981-2007) fick man ta emot en och annan fråga via telefon. Vet inte riktigt hur många miljoner gånger man har svarat på frågor rörande diverse ”byrålådsmynt”, med 5-kronan 1972 och 50-kronan 1976 i topp … men det överstiger med bred marginal ”femtioelva” i alla fall. ;o)

Numera kommer frågorna främst via e-post och rör sällan eller aldrig ovannämnda mynt. – Skönt!  Därmed inte sagt att jag inte uppskattar förfrågningar och allehanda numsimatiska spörsmål – tvärtom!  – ”Som man frågar får man svar”, brukar det ju heta … och visst är det mera stimulerande att försöka svara på en välformulerad frågeställning än på något som man besvarat femtioelva förut … men inom det stora och svåra ämnet numismatik, finns egentligen inga ”dumma frågor”. Det som är en självklarhet för den ene, kan vara ett stort mysterium för någon annan.  – Så är man en hjälpsam natur, svarar man så gott man kan.

Kommer du ihåg barnvisan Vill du veta någonting? … så fråga ugglan … eller Jakob Uggla i Fablernas värld … eller Hedvigs uggla Helge i Från A till Ö …?

Idag har jag skapat en ny kategori där jag tänkte att man skulle kunna placera ett litet urval av frågor & svar. Och vad kan vara lämpligare som illustration till detta än Minervas uggla på en Kristina-medalj av Hedlinger … lite ”kustad” med Helges frågande nuna.

Det finns ju, som sagt, många olika sätt och fora att ställa frågor på … lite beroende av frågans natur. Har du en fråga som ”saknar allmänintresse” är e-post att föredra, men är frågeställningen kanske så intressant att den bör spridas till fler?, går det ju bra att framföra den via denna bloggs kommentarer (klicka på ”Lämna ett svar”) … eller via din egen blogg. Häromdagen hittade jag en dylik fråga på Mickes Myntblogg och idag en ”liten önskan” från Roland Falkensson på hans dito. Min ”startsträcka” beträffande knappologivarianter är dessvärre ganska lång … men rent allmänt kan jag hänvisa till  blogginlägget Prägling och överprägling, med lästipset Mynttidningen 2-1997.

Den senaste tiden har jag fått frågor och önskemål rörande jämtlandsplåtar, värdering,  äkthetsintyg, valsverksprägling, myntsmycken, klippingbestämning, fotografering och försäljninguppdrag … samt en Long Cross-imitation + en Johan Sverkersson-penning, en Jenny Lind-medalj … för att bara nämna något. Så har du något på hjärtat som rör mynt, medaljer eller annan numismatik – maila mig! … eller fråga via kommentarer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.