Mynt- & sedelmotiv

Igår bloggade jag bl.a. om att vi i Sverige har haft kungar och drottningar (statschefer) på våra mynt i snart 500 år, närmare bestämt sedan 1522. En gammal fin kultur-historisk tradition med andra ord. Men hur är det med sedlarna? Har även dessa varit reserverade för statschefen? Tja, när man läser på Republikanska Föreningens hemsida kan man nästan tro det.  – Men så är det alltså inte alls!

– Riksbankens tidigare beslut om att ta bort Karl XI och Gustav Vasa från de nya 500- respektive 1000-kronorssedlar välkomnar jag. Det är ett beslut för Sverige i tiden då de symboliserar kungligt envälde respektive arvsmonarki, avslutar Peter Althin.

Statschefer på sedlar har i Sverige endast förekommit vid fyra tillfällen (sedan 1661). Och första gången var det inte ens på en för cirkulation avsedd sedel, utan på gamle tenniskungen Gustav V:s jubileumsfemma med anledning av 90-årsdagen 1948. Därutöver före-kommer kung Gustav VI Adolfs porträtt på femkronorssedlarna 1954-63 och tionkronorssedlarna 1963-73 (vars design man sedan behöll ända till 1990, trots att kungen dog 1973) samt på ”den udda fågeln” 10.000 Kronor 1958. Sedan är det slut med statschefer.

Historiska personer som Gustav Vasa, Gustav V, Carl von Linné, Gustav III, Gustav II Adolf, Karl XIV Johan, Karl XI, Christopher Polhem, Selma Lagerlöf och Jenny Lind har däremot figurerat på våra sedlar. I särklass populärast av dessa är ”riksgrundaren” Gustav Vasa, som förekommer på inte mindre än åtta olika sedeltyper åren 1890-2005 (tre framsidor och fem baksidor). Carl von Linné hamnar tvåa med lika många gästspel i plånboken (baksida 1965 och framsida 1986).

Tja, även ett kort blogginlägg är ett blogginlägg.  ;o)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.