Den 7 augusti 1981

Det sägs att det aldrig funnit så många ”mynthandlare” som det finns idag. Allt beror naturligtvis på hur man definierar mynthandlare, men räknar man in alla som köper och säljer mynt så stämmer det säkert. Om man däremot gör avgränsningen vid de som har en inregistrerad firma och en öppen butik – ja, då är det inte så många kvar längre. Internet har gjort alla till ”mynthandlare” – och samtidigt tagit död på mynthandlarna.

Själv tog jag steget från myntsamlare till handlare för på dagen 31 år sedan. Fredagen den 7 augusti 1981 öppnade nämligen Antikören Mynt & Antikt HB dörrarna på Stureplatsen 1 (mellan Heden och Gamla Ullevi, vid Katolska kyrkan) i Göteborg för första gången. Ett decennium av samlande hade ”spårat ur” och via marknader och några hemmagjorda lagerlistor utmynnat i en ny mynthandel. Det fyndiga namnet, ANTIK och ÖREN i ett ord, kom till en skön sommarkväll med hjälp av en klurig professor tillika granne uti Västra Frölunda, en kulspetspenna med medföljande snusdosa att skriva på, samt en flaska whiskey. Inte konstigt det blev bra. ;o)

Lite längre bort på samma gata, på 3:an, fanns sedan länge Mynthandeln Ticalen, där Paul Levin bjöd på kaffe, gemyt, skrönor och initierat numismatiskt kunnande. En träffpunkt för stadens myntsamlare på fredag eftermiddag och lördagar. Själva hade vi öppet hela veckan (utom söndagar förstås), så det blev en hel del kaffe och myntsnack även på 1:an. Men några affärer blev det väl i alla fall. ;o)   Ovan några gulnade fotografier som visar hur det såg ut på Stureplatsen 1981. Både Saaben och skyltarna var nya vid fototillfället. Långbänken med ”kaffeautomat” (mugghållare) var naturligtvis en självklarhet i en ny mynthandel i gamla goa Göteborg. – Titta du i lugn och ro . . .

På våren 1982 kom första lagerkatalogen i Antikörens regi, följd av tvåan och trean de kommande åren. 1985 blev det istället fem lite enklare lagerlistor och 1986 började Antikörens auktionsverksamhet. Första auktionen hölls på Hotel Opalen, men till tvåan var Sheraton färdigbyggt så där hölls både auktioner och mässor (från 1988) fortsättningsvis. 1990 utkom vår största lagerkatalog (nr 20) och 1991 hölls den första skriftliga myntauktionen (i efterhand kallad 9½). Under fyra år 1994-97 lade undertecknad ner mycket tid på ett tokigt projekt kallat Mynttidningen – uppskattat med arbetsamt. 1995 utökades lokalerna från 55 kvm till 220 kvm när vi tog över hörnbutiken i samma fastighet och dessutom lägenheten ovanför denna – där ett av rummen blev kontor och bibliotek. 1998 lanserades Mynthandeln.com på internet. Året därpå hölls den första myntauktionen på internet och fram till 2003 arrangerades ett tjugotal internetauktioner. Sedan tolv år tillbaka, hösten 2000, är vi aktiva på auktionssajterna eBay.com och Tradera.com under kontonamnen Mynthandeln och UON.se.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.