Falska kopparmynt på Tradera!

I september 2021 skrev jag om ett par falska kopparklippingar som dök upp på en online-auktion i Prag. – Idag dök det upp en dito på Tradera! – från Tallin.

Gustav II Adolf. Säter. 1/2-öring 1624. Två falska exemplar emanerande från Tallin i Estland 2023 respektive Prag i Tjeckien 2021.

Det rör sig om hammarpräglad klipping från Gustav II Adolf. Säter. 1/2-öring 1624. Stämpelidentisk med Prag-exemplaret, slagen med klumpigt handgraverade stämplar och i totalt avsaknad av 1600-talets karakteristiska gravörstil. Frånsidan uppvisar dessutom en teknisk omöjlighet, då man kl. 12 kan var den (fyrkantiga!?) stampen slutar – något som på äkta kopparklippingar aldrig förekommer på frånsidan.

Det finns all anledning att misstänka ett östeuropeiskt ursprung – i likhet med många andra falsarier (stilmässiga katastrofer) som tidigare har dykt upp på marknaden – och avhandlats på Myntbloggen.se eller vår FaceBook-sida. (Länkarna leder till sökningar på ”falska”).

Som så många gånger förr, när det gäller försäljning av falska mynt, gäller det gamla ordspråket; ”en olycka kommer sällan ensam”. Samma säljare försöker även prångla ut ett falskt plåtmynt. En riktig raritet (om den vore äkta). Karl XI. Avesta. 2 Daler SM 1667.

Karl XI. Avesta. 2 Daler SM 1667-69. Typ II. a) Original från 1669. b) Kopia/förfalskning, troligen präglad i Småland på 1970-talet. c) Förfalskning, troligen tillverkad i Östeuropa på 2000-talet.

Även den falska plåten saknar allt vad tidens stilkänsla heter. Uppenbarligen också handgraverad. Jämför med originalet till vänster och notera exv. de båda S:en som är helt olika på förfalskningen – och såldes inte inpunsade utan graverade för hand. Även detaljerna i kungakronan är värda att studera. Falsariet är kort och gott taffligt utfört.

Det är bra om så många som möjligt anmäler auktionerna 580364125 och 580367306 till Tradera. Själva har vi slutat med detta efter att våra anmälningar i 99 fall av 100 fullständigt ignoreras. Tradera är uppenbarligen mera måna om sina provisionsintäkter än sitt rykte. Trist inställning till marknaden och branschen.

*

4 svar på ”Falska kopparmynt på Tradera!

 1. Hjälpte måhända din uppmaning att många skulle anmäla? Jag lyckas inte ta mig till någon av auktionerna nu. Följer jag dina länkar kommer jag bara till kategorisidan, och söker jag efter auktionsnumret står auktionerna som avslutade.

  • Jodå, det hjälpte att kritisera Tradera offentligt. 😉

   Tack vare vår FaceBook-sida fick vi kontakt med en samlare som ”anställts” av Tradera för att ”leta bedrägerier”. Tydligen tycker man att det bli bättre/billigare att avlöna en person (med 5 kr per anmälning) än att bry sig om alla hundratals anmälningar från professionellt yrkesverksamma i branschen.

   Antikören Mynt & Antikt på FaceBook:
   https://www.facebook.com/profile.php?id=100057562603568

   *

 2. Bra Ulf
  Då jag systematisk granskar Traderas material så anmäler jag allt jag upptäcker! Praktiskt taget varje dag ser jag falska mynt, medaljer och plåtar som jag anmäler till Tradera. Jag håller med dig, vi bör alla engagera oss i detta för att förhindra utprånglanadet av falsarier på marknaden!

  Roberto Delzanno

  • Bra Roberto!
   Det har jag också gjort – i ett par decennier. Men nu har jag tröttnat. Det är inte meningsfullt att behöva anmäla 100 auktioner för att Tradera skall stänga ner 1 av dem. I 99% av fallen bryr sig Tradera inte om anmälningarna – uppenbarligen för att få provisionsintäkter.

   Genom vårt inlägg på FaceBook (se länk nedan) har vi emellertid fått kontakt men en person som verkar vara konsultanställd av Tradera för att hitta falska mynt och andra bedrägerier.

   https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Cw3douz2JcmsmWnCAiWgx5SzJFZdRqucQTV7EKpQPjDNrbmvHrrGxuUvi8JTiZLEl&id=100057562603568

   Med vetskap om detta kan man verkligen fråga sig VARFÖR? Tradera inte har en direktlänk till denne J.B. ? … istället för en värdelös ”anmälningsfunktion” som leder till någon som ingenting vet och ingeting kan? – Igen! Anledningen måste vara att Tradera är mera mån om sina provisionsintäkter än sitt rykte.

   Ulf Ottosson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.