ANTIKÖREN – 39 år i samma regi

För på dagen 39 år sedan, fredagen den 7:e augusti 1981, öppnade en ny mynt- och antikhandel i centrala Göteborg. ANTIKÖREN Mynt & Antikt slog då upp portarna på Stureplatsen 1 (mellan Heden och Gamla Ullevi, vid Katolska kyrkan) för första gången. Ett liv av antikviteter och ett decennium av myntsamlande hade ”spårat ur” och via marknader och några hemmagjorda lagerlistor utmynnat i en ny samlarbutik – öppen sex dagar i veckan! Under 25 års tid! Ganska snart kom mynten att ta överhanden över antikviteterna och butiken kom istället, tillsammans med grannen, Paul Levins Ticalen (öppet på fredag eftermiddag och lördagar), att bli en samlingspunkt för mynt- och medaljsamlare från när och fjärran. Det fyndiga namnet, ANTIK och ÖREN i ett ord, kom till en skön sommarkväll med hjälp av en klurig professor tillika granne uti Järnbrott i Västra Frölunda, en kulspetspenna med medföljande snusdosa att skriva på, samt en flaska whisky. Inte konstigt det blev bra!


Dagen till ära får man väl unna sig att bli lite nostalgisk, plocka fram fotoalbumet och konstatera att tiden går fort när man har roligt … 😉

På våren 1982 kom första lagerkatalogen i Antikörens regi, följd av tvåan och trean de kommande åren. 1985 blev det istället fem lite enklare lagerlistor och 1986 började Antikörens auktionsverksamhet. Första auktionen hölls på Hotel Opalen, men till tvåan var Sheraton färdigbyggt så där hölls både auktioner och mässor (från 1988) fortsättningsvis. 1990 utkom vår största lagerkatalog (nr 20) och 1991 hölls den första skriftliga myntauktionen (i efterhand kallad 9½). 

Under fyra år 1994-97 lade undertecknad ner mycket tid på ett tokigt projekt kallat Mynttidningen – uppskattat med arbetsamt. 1995 utökades lokalerna från 55 kvm till 220 kvm när vi tog över hörnbutiken i samma fastighet och dessutom lägenheten ovanför denna – där ett av rummen blev kontor och bibliotek.

År 1998 lanserades Mynthandeln.com på internet. Året därpå hölls den första myntauktionen på internet. Summa summarum har det (hittills) blivit 54 myntauktioner i olika format.

Nästa år vi denna tid är det 40-årsjubileum! – Då får vi nog hitta på något alldeles extra!

Ulf Ottosson, ANTIKÖREN KB

2 svar på ”ANTIKÖREN – 39 år i samma regi

 1. Hej Ulf, det var trevligt att du publicerade lite minnen från fornstora dagar. Minns att jag redan under 80-talet kom att köpa ett och annat objekt från dina lagerlistor. Det var alltid trevligt att komma på besök till din butik på Stureplatsen. Din mor och far var så trevliga. Minns också ett besök uppe i din bostad på Stureplatsen, då jag bl.a. fick träffa din bror. Ibland närvarande man även på dina offentliga auktioner på Sheraton. Arbetet med Mynttidningen var en diger arbetsuppgift, varmed behovet av att artiklar från andra var en förutsättning för att Mynttidningen skulle ha en rimlig chans att kunna fortsätta utges. Eftersom jag ansåg och anser fortfarande att Mynttidningen utgjorde en ”frisk fläkt” för numismatikens framåtskridande i landet kände jag också att det var extra viktigt att kunna bidra med artiklar till denna tidning.

  Hälsningar
  Håkan

  • Tack för de vänliga orden, Håkan.

   Minns mycket väl våra diskussioner om svensk numismatik i allmänhet och Gustav II Adolf kopparklippingar i synnerhet.

   Och det är säkert många som uppskattade att du var en av Mynttidningens allra flitigaste skribenter. Många vill läsa om mynt och medaljer, men få kan/vill skriva. Gäller väl än idag. Inget nytt under solen. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.