Aj, aj, aj … läser DI , VA & SvD idag och inser snabbt att även musikaliska under och multimiljonärer kan ha en väldigt inskränkt och historielös syn på ”pengar”.
Tycker verkligen att Björn Ulvaeus är ”naiv som en miljöpartist” i detta sammanhang. Tycks tro att knarkarens hälare (eller ”Muteborgaren”) försvinner med den kontanta kronan? Att använda euro, dollar … silver, guld … cigaretter, knark!? … svarta tjänster etc. etc. kan naturligtvis aldrig bli några alternativ?
Nä, allt är femhundringens fel. Utan den hade knarkaren inte behövt stjäla ihop sitt missbruk och alla ”Muteborgare” skulle bli hederliga över en natt …!??
– Tankevurpa? – Eller bara en av bankkartellens köpta lakejer …?
Sedan får vi veta att de smutsiga små bakterierna inte gillar plastkort – bara kontanter, kundvagnar, toaletthandtag etc.? – Låter som ett eko från ”den kundlösa banken” … 😉
Bankernas och kreditkortföretagens påtvingade ”etik”, teknik, spionverksamhet och möjlighet att snabbt konfiskera spararnas pengar – när det smäller … är något som inte alls förespeglat Ulvaeus. Inte heller vad betalkort och kortbedrägerier EGENTLIGEN kostar? – för det är det nog bara bankerna och kreditkortföretagen som vet.
Att som ekonomiskt oberoende (läs: Ulvaeus & bankkartellen) tala om ”sitt stora risktagande” att vägra kontanter, lägger lite av ett löjes skimmer över debatten. Kontanter är i själva verket ett utmärkt verktyg för ”spara och slösa” att få översikt över sina pengar. Det är t.ex. därför ”Lyxfällan” använder just kontanter.
Istället för att ”vägra kontanter” tycker jag att man skall göra som jag själv; ”vägra kontantlösa näringsidkare”, typ ”Abba the Museum”, Teliabutiken etc. – Även om man då hamnar utanför deras statistik och samtidigt blir ”ett argument” för Ulvaeus & Co.
Så där ja, då har jag raljerat färdigt för idag. 😉
Tillägg 2013-11-01:
Svenska Dagbladet – ”Kortföretagen har fel om kontanter”.
Cornucopia? – ”Kontanthantering billigare än betalkort”
Hej – gillar din blogg. Har inte känt till den så länge, men läser allt numera. Du har många fina åsikter om allt möjligt och känner igen det mesta du nämner.
Riksbanken gillar inte att vi går så fort fram mot ett kontantlöst samhälle… nu när dom har investerat och beställt massor av nya mynt och sedlar.
Bankerna vill inte veta av besökarna längre. Man får t.o.m. betala för att vara kund. Ska man betala en räkning, då datorn pajat, så åker man på minst 100kr per räkning. Sedan får man betala för internetbanken en årlig summa och dessutom för sitt kreditkort + eventuella avgifter när man handlar.
Bankerna tar även betalt hos affärerna, avgifter för de som betalar med kreditkort. För det är ju bankerna som äger kreditkortsbolagen… och tjänar massor på sina ockerräntor där. Klart att dom vill gå över till kreditkort för att tjäna ännu mer. Men ska det bli ett kontantlöst samhälle i framtiden, vilket jag betvivlar – så ska korthanteringen inte få kosta ett enda öre.
Tänkte jag skulle ta ut alla mina pengar från banken och skaffa ett nytt konto i en annan bank. Men si det gick inte – 10,000kr och mer i uttag, då ska man föranmäla 2 dagar innan uttaget… Depåerna ligger ju på alla kontanterna idag, en bank i banken… Det kostar för övrigt 35kr i min bank om jag vill ta ut kontanter inne i banken.
Läser på en del webbar att Cash Is King… vilket inte dessa webbar begripit riktgit ännu, att Digital Cash Is King – faktiskt. Hur tänker storbankerna och andra i den här frågan? Endast någon procent av alla bankerna tillhandahåller kontanter idag… Riksbanken borde skälla på dom.
För många år sedan fanns något som hette Kontantkortet och det sattes upp en massa små automater där man kunde fylla på sina kontantkort, men snart försvann även den idiotiska grejen.
I småbutiker förväntas du att handla för mer än 50Kr på ditt kort – annars vägrar dom sälja något. Avgiften tar deras vinst. Så hur köper man en kvällstidning i dessa dagar och i framtiden?
Jag kommer ihåg min första avlöning. Jag fick den kontant i ett kuvert. Åren gick och så kom då tvångsanslutningen till företagets egna bank, avlöningen gick in på banken…borta var avlöningskuvertet. Man köade för att betala sina räkningar. Det kunde vara smockfullt med kunder i banken. Alla skulle ta ut sina löner. Det fanns inte några bankomater att tala om. Så kom då dessa automater och man blev snäst i banken att ”det finns en automat där ute”…. Så då skulle man alltså köa 2 gånger…?
Posten är ett annat dilemma, där man tagit bort vartenda postkontor i denna stad, där endast postagenter finns, som inte vet hur det ska gå till eller fungerar. Jag fick väl i en månads tid förklara för de anställda hur man skickar ett REK till USA för över 500Kr i värde. Enligt dessa så fanns inte denna service alls. Men här hemma sitter jag och tittar på just den servicen och den finns faktiskt. Men hos postagenternas datorer, finns den servicen på en helt annan sida, vilket de tydligen missat att utbilda sina agenter på.
Så det går alldeles utmärkt att skicka REK till USA och de blir behandlade som REK också. Man ska bara inte glömma att klistra på den gröna tullappen och väl ifyllt, annars riskerar man att försändelsen stannar länge på den amerikanska tullens hyllor innan de hinner röntga dem osv osv.
Papperslöst samhälle? Nähädå – kvitton, kopior till skattemyndigheten och andra departement – där krävs papperskopior. De godtar inte en elektronisk kopia på en fil.
Jag skulle in på mina vårdsidor och kolla om min medicin blivit utskriven. Men det gick inte ännu, man har inte fixat smarttelefonens inloggning ännu, men det kommer, säger dom. Så, tills dess måste man där – och på andra ställen – logga in med ett kort som har Bank-ID chipset inbakat. Jag kontaktar min bank, eftersom de enligt sin websida säger att detta är helt gratis – med enda förbehållet att jag måste beställa ett VISA-kort… Vadå gratis? Det är ju en årsavgift på den också, vare sig man använder det eller inte. Kassörskan kunde inte ge mig ett vettigt svar på detta om att det var helt gratis. Hon hittade inte den informationen på sin bankdator. Men det fanns ytterligare ett alternativ, ett Bank-ID kort…gratis då… men icke! Det kostade mig 450kr plus 200Kr för nya fotografier – eftersom det var ett legitimationskort jag hade beställt… med Bank-ID på då… vilket inte framgick i deras information. Det kortet håller i 5 år… och jag hoppas att inom den tiden har alla ställen fått mobilt Bank-ID på sina webbar. Men varför jag inte kunde få mitt Bank-ID på mitt befintliga MasterCardkort, hade de inget svar på… Det vore väl lätt fixat om inte annat vid utgången av sagda kort i alla fall… men icke.
Snart har vi inga företag kvar i landet. De flyttar utomland och utsorsar(!) det mesta de kan till andra länder. Sjuktransport får man beställa på andra sidan Östersjön, hos Balterna eller i VästAfrika. Myntverket såldes till Finland och sedan la dom ner vårt kära Myntverk och flyttade all tillverkning till Finland… och om man försöker fråga Riksbanken om några utgivningar, blir man mer eller mindre avsnäst att de inte sysslar med numismatik alls.
På bankerna kan du inte längre beställa mynt som du kunde förr. Idag styrs allt av vad depåerna har i lager, det blir för det mesta ”gamla” mynt som kommer att cirkulera hela tiden, åtminstone i småstäderna. Bankerna har inte avtalat med depåerna om något avtal med nytillverkade mynt. Depåerna har inget avtal med Riksbanken om nytillverkade mynt – således blir det svårt i framtiden, mycket svårt, att ö.h.t. få tag i nyutgivningar. Ett bra exempel är den nya 1-kronan från 2012, vilket jag missat totalt. Den går således inte att beställa, utan man får alltså vänta på att Riksbanken levererar dessa vid behov, till depåerna. Enligt Riksbanken är det tillverkade 20,000,000 1-kronor av 2012 och de har dykt upp i Stockholm så här långt i alla fall… ett år senare…
Så frågan är, får vi ö.h.t se den nya 1-kronan från 2013 med kungens 40 år
som regent? Blir väl i bästa fall storstäderna som ser den kronan, innan Riksbanken fått ut sina 20 miljoner 1-kronor från 2012…..
Alltså, vilken röra det har blivit med allt det digitala.
Beröm kan man ge det finländska myntverket för sin fina försäljning av finska euros. Där kan man snacka om att de bryr sig.
Vår fina historiska bakgrund som mynttillverkare är alltså helt försvunnen numera. Tragiskt. Riksbanken har gjort bort sig totalt. Sverige är inte längre så kallat självförsörjande vad gäller viktiga saker i vårt samhälle och land. Vad gör vi om det blir krig eller någon naturkatastrof? Då står vi där med byxorna nere, till allmänt beskådande för hela världen.
Det finns ju även digitala mynt numera, så kallade Bits… men har aldrig sett någon reklam för dom… eller erbjudande om att använda dessa. En dagslända?
Myntboken är det enda vi har i svensk väg att tillgå när det gäller värdering av våra mynt. Denna bok, efter en månads användning som faller sönder i lösbladssystem, är en tråkig historia. Den är dessutom alldeles för liten och alldeles för lite förklaringar angående antal tillverkade mynt och dess varianter. Krause har ibland mer information än Myntboken. Krause har även fler varianter i sina böcker än vad Myntboken har. Ett exempel är 10 öre 1876 på 75… den finns inte. Men det gör den faktiskt. Jag har ett eller två exemplar av den i alla fall.
Jag har försökt att få tag på en 25-öring från 1867 på 66 i många år nu, till ingen lycka alls. Annonserade t.o.m. i SNT men har inte fått ett enda svar. Enligt Myntboken ska ska överdateringen vara den vanligaste, men jag sitter liktväl med 3 rena 1867:or i alla fall, som jag betalat dyrt för, i hopp om att det kunde vara en 67 på 66…
Myntboken anger heller inte hur sällsynta vissa mynt är. De tuffaste och svåraste anges inte som just detta. Mycket konstigt. Jag efterlyser en större Myntbok, typ spiralrygg, så man kan ha boken öppen när man letar efter något och ska jämföra… det går inte med dagens Myntbok… den går sönder. Efterlyser dessutom större bilder och bättre förklaringar på varianter och även på mynten. För litet utrymme och man får inte reda på antalet tillverkade mynt… man får heller inte reda på hur många som dragits in. Hur mycket av våra moderna mynt som gått till skroten och tillbaka till… ja vart då? Riksbanken? finns det ingen koll på – åtminstone inte officiellt. Framtidens samlare lär få ett huvudbry vad gäller våra moderna mynt… liksom vi har problemet med 1800-talets mynt idag.
Man drog förmodligen in 99% av 25-öringarna 1858 och även dito 1867,
som tydligen aldrig lämnade Myntverket på den tiden, utan smältes om till nya årtal, då revisorerna på den tiden varnade Myntverket och Riksbanken för att ha för lite myntmetaller på lager.
De som har några ex av Myntdirektörens Underdånia rapport till konungen, ser ju vad som hänt för det mesta. Mycket intressant läsning. Men nu blev inte alla dylika rapporter publika, utan finns kanske endast i det Kungliga och privata biblioteket eller dess dokumenthyllor. På Numismatiska Muséet har de massor av läsning, över 600 hyllmeter… men när dessa blir digitala, är väl bara skrivet i stjärnorna… och endast de som bor i storstäderna har en chans att få se eller läsa dessa dokument. Enligt någon lag, så kan jag inte gå till mitt bibliotek för att få mig en bok tillsänt till mitt bibliotek, då dokument och böcker äldre än 1920, inte får lämna dess hyllplats – utan man ska vara någon slags professor med underlag för historieletande i bästa fall, för att öht få komma till en dylik plats och få läsa dessa… med bomullshandskar på sig. Numismatiker göre sig alltså icke besvär. Vi tillhör nämligen inte någon vetenskaplig forskargren…
Till sist vill jag bara nämna, att i min stad kan man inte betala cash för en bussbiljett och snart inga parkeringsautomater heller. Man ska SMSa sig fram… men pappersbiljetten kommer dock fram… papper behövs… och man ska ha ett JoJo-kort för att få åka på bussen… och hur man ska ta sig till försäljningstället för att köpa ett, framgår inte. Och alla dessa äldre människor som inte har dator, kan inte fylla på sina kort över internet…
Ja, Cash Is King – om vi bara hade det så!!! Men det har vi inte!
Ha de gött! 😉
Ralf. Tappa bort tråden i ditt inlägg ganska fort när jag insåg att det var en novell du skrev. Du har rätt i det du skriver. Tänkte bara tipsa dig om att överföra pengarna över nätet istället mellan bankerna. Det kostar inget även om du går till en bemannad kontor. Och väl där kan du säga upp dina band med banken. Sen kan du överföra allt på en gång.
Sbab har bäst ränta på sina sparkonton idag på 2.2%.
Jag tappade själv tråden, i rädslan för att jag skulle nå ett tak på antal bokstäver man får skriva här… så jag försökte få med så mycket som möjligt… Tyvärr blev det en novell utan ordentliga paragrafer och innehåll.
Jag har gjort precis som du sa, angående SBAB. Men sen ändrade jag mig, den lilla ränta det ger, äter skatten upp, så jag sitter kvar på samma gamla bank efter 43 år… Att flytta hela sin ”bank” till en ny bank, innebär för mycket elände vad gäller bankomat och kreditkort… plus allt annat man har bundit till just sin gamla bank… Men tack för ett bra tips i alla fall.
Skatten tar bara en tredjedel av räntan. Sen vet jag inte vad du har på sparkontot men om det är du som vann 152miljoner på lotto så kan du leva ganska gott på bara räntan på 2,2 procent minus skatt. Själv tar jag ut mellan 5 och 10 procent av lönen och har det hemma ifall det behövs. Resten av lönen går åt mitt samlande haha.
Jadu onur, det känns bara inte lönt att försöka spara på 2.2%. Det var roligare förr, med 8-12+ % på sparkontot. Och nä, jag tillhör förmodligen skaran där du är och gör/lever ungefär likadant som du – utan dessa lottomiljoner. De små besparingarna jag en gång hade, har jag numera lagt på mina mynt. Man får mer glädje av sina pengar på det viset. Så får man hoppas att våra undervärderade mynt någon gång i framtiden får dess rätta värde och att Myntboken blir bättre på alla de vis, med R och S på mynten som förr. Kanske t.o.m. en notis om varje sällsynt mynt är just sällsynt osv osv. Myntboken är ju bara en guide, så fri prissättning/värdering gäller ju. Och, har du en stor samling, så glöm inte att skaffa en försäkring på den. Min hemförsäkring och förmodligen alla andra bolag, täcker endast 3,000Kr på din mynt eller frimärkssamling, tillsammans om du samlar på båda. Allt finstilt på dokument, manualer och matförpackningar borde förbjudas. Klartext önskas i denna djungel.
kunde du försäkra utan att värdera hela samlingen? har kollat runt lite och ingen vill försäkra något utan att ha det värderat.
har även kollat runt lite med värderare och snittet ligger på runt 500:- i timmen. då jag anser att jag har en skaplig samling blir det mycket pengar att punga ut för värderingen. så jag valde att lägga de pengarna på nya mynt/sedlar till samlingen
Tack för tipset – men det finns ingen pantbank i den här stan.
Som sagt, jag tappade tråden själv. Folk som aldrig har kontanter på sig, men med en välfylld plånbok med 20+ kreditkort, kommer aldrig att förstå kontantproblemet i samhället. De ser nämligen inte längre än näsan eller plånboken räcker.
Alla dessa lobbyister och politiker, som bor i flotta och posha villaområden, bakom stängsel och vakter, har inte den verklighetsförankring som krävs i dagens samhälle. Har man gott om kosing, har man råd att köpa lite mer bara för att komma över gränsen för vad en affär tar som minsta betalning.
Kontanter av alla de slag kommer att infinna sig istället – som Ulf så bra påpekar – folk kommer att gå över till annan valuta, typ Euro och Dollar. Även om Sverige beslutar att det ska bli kontantfritt och stoppa all slags kriminella- och svartjobbs-pengar, så kommer det aldrig att fungera som de farliga liberalerna tycker att vi ska ha det. Det kommer att bli många pudlar i framtiden… och förmodligen lika många ”time outs”.
Själv kommer jag aldrig att handla i en kontantlös affär. Redan nu uppmanas man i den här stan att bara betala med kort, en del affärer vill på inga villkor ha kontanter. Morsning and goodbye då.
I området jag bor, har man helt sonika tagit bort den enda bankomaten. Posten har dessutom sagt upp avtalet med postagenten i området, så nu måste man ta sig med buss 3km till sin postagent. Vårdcentralen har man stängt och flyttat ett par kilometer bort, men man blir tvungen att åka buss 6-8km för att komma dit. Slöseri med energi.
Så vad är det som är så förbaskat bra med den nya moderna tiden? 90% var bättre förr. Så är det bara. För alla besparingar samhället gör, får vi människor betala för, med pengar och mer tid. Byråkratin skulle väl bli mindre på högre nivå, men icke. Inte ends dom klarar av att fungera med moderna metoder och kan inte implementera nya lagar och regler på ett smart sätt eller inte alls.
Som när mitt bankomatkort blev skimmat, jag hamnade i en telefonkö när jag skulle anmäla det. ”Du har nummer 128 i kön, tack för att du väntar.”
Efter 15 minuter slängde jag på luren. Åkte ner dagen efter till banken och fick sitta där och fylla i papper efter papper, jag blev både kontantlös och kredilös en hel vecka, eftersom man spärrat allt för mig – innan jag fick nya kort och data.
Ska du ha support på din dator eller ett program – som trilskas, hamnar du med stor säkeret i Irland, England eller Indien. Bankomatproblem? Då hamnar jag i Danmark och begriper inte mycket av vad dansken säger. Ja, det mest otänkbara händer efter svensk kontorstid är över. Man hamnar utomlands.
Nä, nu får jag sluta surra om det här moderna och jättebra landet, som en gång låg på 1:a plats på världslistan – som numera ligger på 30+ listan. Där folk lider i sjukhuskorridorerna och köerna. Där arbetslösa enligt Reinfeldt inte ska få någon utbildning eftersom det inte finns tid för detta. Så politikerna importerar kunnigt folk från övriga Europa och rent ut sagt skiter i svensken. Där sossarna, om de vinner valet, ska höja skatterna och göra nya skatter… Snart har vi inte ens digitala pengar kvar att leva på. Vi får väl börja med byteshandeln som dom gjorde förr i tiden, då vanligt fattigt folk inte hade pengar alls.
JÖSSES!! – Vad ni skriver! – KUL! 🙂
Fortsätt med det! – Håll med, protestera, debattera eller chatta. – Alla behövs! 😉
Det var en lång litania må jag säga. Men jag vill faktiskt proterstera mot att det var så mycket bättre förr.
Om jag skulle utföra bankaffärer fick jag ta ledigt. Bankerna hade bara öppet mellan 10 och 15 vardagar.
Behövde jag ett lån fick jag ställa mig i kö, för de var ransonerade. Oavsett om jag skulle klara av att betala ränta eller inte så måste man stå i kö.
För att inte tala om vilken historia det var när man skulle skicka pengar till ett annat land! Det var dyrt må jag säga.
Och vad gäller Posten: när jag skulle skicka en bandspelare till Tandberg i Norge på garantireparation gick jag till ett riktigt postkontor för att få hjälp. Men inte visste de hur man skulle göra inte! Visst, jag fick skickat paketet. Men när det skulle skickas tillbaka fick jag reda på att tulldeklarationen inte var riktigt gjord, utan jag fick betala tull som om jag importerat min bandspelare en gång till. Med avgifter var det flera hundra kronor vill jag minnas.
Jag vill absolut inte hävda att allt är bra idag. Men i en del fall kan man faktiskt välja lite:
Vill du ha en bank med kontanter på kontoren? Använd Handelsbanken! De har fler än ”några procent” av kontoren.
Vill du slippa en massa avgifter? Använd Skandiabanken! De tar inte betalt för särskilt mycket.
Vill du ha bättre ränta? Använd någon av de små nischbankerna (Marginalen, Resurs, Sevenday, etc.)! De har insättningsgaranti, så om du inte heller har miljonbelopp så är pengarna lika säkra där.
Och så vidare. Det är inte så svårt att byta bank som en del påstår. Den bank man byter TILL hjälper ofta gärna till! 😉
Jomenvisst… man fick rusa iväg på lunchrasten för bankärenden eller som du säger, ta ledigt. Så det hör till den där resten på 10% som är bättre idag. Du kan sköta det mesta från din dator eller smarttelefon. Men du kommer inte undan den moderna tidens avgifter. IBAN kostar inget inom Europa Unionen om man skickar i Euro. Men utanför kostar det på båda sidor, både för att ta emot och att sända, tror det ligger på drygt 300Kr idag för mindre summor.
Ja, jag var inne på min bank på tidigt 70-tal och frågade om ett huslån – jag blev skrattad rakt i ansiktet om mina planer. Man skulle ha höga säkerheter och helst ett annat hus, plus borgenärer. Idag kan du får ett billigt lån utan alla dessa säkerheter. Mobillånen är ett tjuv och rackarspel dock.
För övrigt tycker jag du har rätt – jag kanske får säga 50/50 då, när man börjar tänka efter ordentligt. Ja, bra tips om nischbankerna. Det gäller att surfa runt och kolla upp, sedan välja det man tycker ser bäst ut. Men se upp för det finstilta.
Ja, håller med dig. Det är lättare att byta bank. Men, du får ändra allt framöver, byta till ett system på webben du måste lära dig, meddela alla berörda att du bytt bank + uppgifter osv. Men eftersom jag inte bytt bank, kan jag inte säga hur verkligen ter sig för den som byter bank, med allt det arbete det kan föra med sig innan du är varm i kläderna igen.
Jag kan inte låta bli att nämna detta i sammanhanget här, att förr så möttes man alltid per telefon via en personlig växel. Hade man tur, fanns det direktlinjer till de personer man ville nå. Idag ligger allt på en dator som svarar dig, där du får trycka på olika alternativ på telefonen, har du en mobil, så hinner datorrösten börja prata innan du fått telefonen till örat igen. Du får kanske i genomsnitt trycka 5 gånger för att komma rätt, för att till sist hamna rätt och befinna dig i en jättelång kö… bra är det om det är gratissamtal, men sen rinner pengarna iväg. Inte många som erbjuder uppringning heller. Men har du suttit där 15 minuter i en lång kö och plöstligt bryts kontakten och du får börja om igen…
Allt fler datorer kommer in i arbetslivet, liksom robotar. Jobben minskar i antal. Du får inte in en fot på arbetsmarknaden idag, utan minst 2 års erfarenhet och toppbetyg. Förr kunde du komma in bakvägen till ett företag, jobba dig uppåt, gå kvällskurser och avancera. Skola och företag samarbetar inte idag. Många utbildar sig till yrken som inte längre efterfrågas. Eller så efterfrågas yrket inte längre när du gått färdigt din utbildning. Stora företag sköter om distributionen av varor och det finns knappt några lager kvar hos de säljande företagen.
Hos stormarknaderna kommer företagen med sina egna bilar och fyller på mathyllorna. Personal dras in på en stormarknad. Man ser sällan någon personal, kanske ett fåtal kassor är öppna och långa köer. Borta är alla kvartersaffärer, typ mat och bagerier, man ser knappt en skomakare idag. Små affärer finns inte idag. Allt flyttas till stormarknader utanför städerna.
Snart har vi inga lantbrukare kvar – endast större bolag som köpt upp de mindre. Vi kommer närmare och närmare så kallade karteller och ett fåtal entreprenörer kvar på marknaden. Mångfalden är borta och vi äter i princip samma mat allihopa idag, från Kiruna ner till Ystad. Dålig mat, som fått så många tillsatser för att godkännas som människoföda, kan se god it på paketbilden, men oftast blir det en blek maträtt som inte smakar som den ska.
Och ska jag dra vidare här, hur ofta gör man ren dessa kundvagnar och kundkorgar? Jag gissar på ALDRIG….
Tack för tipsen och din åsikt, vilken jag respekterar. 😉
SVAR Till Onur:
Kom fram till samma slutledning som dig och gjort precis så. Nä, man får väl göra som myntaffärerna, lägga mynten i en bankbox, alternativt ha ett kassaskåp då…fastgjutet i golv och vägg. Att ha mynten i en bankbox är ju inte roligt, då ska man ju till banken varje gång för att lägga in och titta på dom osv osv. Man får försöka lösa det på bästa sätt från person till person.
Personligen ser jag ingen fördel med att bankerna kan låna ut hur mycke pengar dom vill, till nästan ingen ränta alls, och på så sätt pressa upp bostadspriserna till fantasipriser.
Detta har lett till att priserna i dag har nåt fantasinivån 100.000 kronor/kvm för en lya innanför tullarna i Stockholm.
Ofta ganska obekväma och små lägenheter.
Jag ser heller inget gott i att folk kan gå in på Expert och köpa en TV idag, men betala om sex månader.
”Lev livet idag men betala i morron”, tror jag inte är hållbart i längden.
En dag kommer vi alla få betala igen denna fest med väldigt hög ränta, det är jag ganska övertygad om.
Nej, jag sållar mig nog till skaran ”det va bättre förr”
Jag är nog ganska gammalmodig i mitt tänk.
Jag vill ha pengar innan jag köper nåt.