MYNTSNACK – Frågor? & Svar!

På förekommen anledning har jag idag lagt upp en ny sida på Myntbloggen.se …

Har valt att kalla den ”MYNTSNACK – Frågor? & Svar!” … och tanken är att man här skall kunna ställa allmänna frågor, diskutera, svara på frågeställningar eller helt enkelt ”chatta” om mynt, medaljer, sedlar, polletter och annan numismatik.

Kan de va nåt …?  – Vi får testa och se … ordet är fritt … 

141 svar på ”MYNTSNACK – Frågor? & Svar!

  1. Är det fler än jag som tvivlar på äkthet mm på Tradera bara man ser orden ”äldre släkting” eller ”jag vet inget om detta mynt”. Sistnämnda är esomoftast plåtmynt och typiska förfalskningar/avgjutna kopior.
    Är jag då alltför paranoid när jag tvivlar på äktheten av rad av nu aktuella mark och dalermynt samt ett 1600tals guldmynt bara för att denne alias skriver just förstnämnda???
    (Vederbörande har mycket goda omdömen och jag ber honom/henne oförbehållsamt om ursäkt om jag har fel).
    Ulf får gärna censurera mig om om jag blir tjatig eller löper risk att orättvist anklaga någon…

    • Ja du Lars, att handla mynt över nätet av okända personer ”som inte vet något om mynt”, och som (medvetet?) lägger upp små/otydliga bilder, har ju sina risker. I grunden får väl var och en göra sina egna riskbedömningar. Det finns ju etablerade mynthandlare med både kunnande och äkthetsgaranti. 😉

      Du nämner ju inget specifikt, men rent generellt är det inga problem att ifrågasätta vad som helst, här på Myntbloggen. Ett Tradera som år efter år står med ”händerna i fickorna” och låter alltifrån myntkopior och förfalskningar till budtrissning, bildstölder, piratkopierade e-böcker etc. florera fritt på sajten, SKALL naturligtvis ifrågasättas! De tjänar pengar på att folk blir blåsta och de skapar osäkerhet bland samlarna. Ett alternativ vore välkommet!

      • Problemet är att mynthandlarna är både dryga, dyra och i vissa fall okunnigare än många med en ”suddig” bild på Tradera. Vad värre är att många mynthandlare photoshoppar myntbilderna, speciellt på Ebay.

        • Välkommen Emil,
          Var det där en grov generalisering?, egen erfarenhet? eller fria fantasier? … eller har du kanske några belägg för vad du påstår? 😉

          Min erfarenhet är att etablerade mynthandlare (med lång erfarenhet, gott rykte, fast adress, returrätt etc.) är betydligt tryggare att handla av en någon helt okänd person, med ett eller flera alias på Tradera. Om de dessutom poängterar att de inte vet något om mynt, har små otydliga bilder, saknar telefonnummer etc., ja då får man hissa varningsflagg. Men som sagt, var och en får ju göra sin egen riskbedömning.

    • Hej Lars, jag tror nästan med 100% säkerhet att det är mina annonser på Tradera du syftar på. Äldre släkting stämmer faktiskt! Min kära Morfar som fick in mig i myntvärlden. Vi samlar ihop men jag sköter datorn, vi åker aldrig på myntträffar eller sånt och är inte med i någon myntklubb. De mynten jag senast lade ut är köpta av handlare i modern tid, eller från ättens samling som varit på samma gård sedan 1600 talet. Tack för en god blogg Ottosson!

    • Finns ju just ett falskt plåtmynt på Tradera. försäljaren ”har själv ingen kunskap om mynttypen”. Men det syns ju på långt håll,och med svaga ögon, att det är en förfalskning,och en dålig sådan till på köpet !
      Så hur kan någon bjuda på den,det är frågan. Och 5500:- ,det är ju inte klokt. Än större skandal är väl att Tradera inte stoppat annonsen,tycker jag och många med mig. Men trots anmälningar från flera håll så vägrar Tradera att stoppa annonsen. Vad gör man åt sådant ? Både Tradera och myntbranschen får ju ett löjets skimmer över sig.

  2. Säljaren har funnits på Tradera länge och har både köpt och sålt mynt och medaljer av god kvalitet. Jag uppfattar honom som en seriös samlare som fått ihop en fin kollektion. Jag tror att han är okej.

    • Hej Leif och tack för stödet. Kollektionen är helt acceptabel, men mitt bidrag till den är än så länge en parentes i tiden. Hälsningar från Berga.

  3. TACK för de orden Ulf och Leif. Du Ulf ar ju skrivit om plåtmyntsförfalskningar i några fina och väl illustrerade artiklar, så de har jag nog lite koll på, och granskar nu noga förstoringar av de bilder som säljarna publicerar.

    Men sedan läser man om Oscar I RIksdaler specie – kopior, Gustav Vasa diverse kopior av Markmynt och dalrar, GIIA kopparklippingkopior mm.
    Jag har börjat anmäla uppenbara kopior av åtminstone plåtarna där det inte framgår klart att det är en kopia, till Tradera, till vad nytta det nu kan vara? Efter kontakt med säljaren först.
    När en mynthandel står som säljare ska man ju kunna lita på äktheten.
    Fast även de använder olika taktik vad gäller budgivningen. Utrop 1:- för att uppnå ett marknads-värde, dvs vad kunderna anser myntet är värt, alternativt sätta 2-3 nollor efter och själv ange vad man tycker myntet ska kosta…. Som potentiell köpare lockas man nog mer av det förstnämnda.
    Förlåt viss urspårning från ämnet…

  4. Hej och tack för en intressant blogg. Jag hade hoppats få svar på en fråga gällande Erik XIV:s 16 öre klipping från 1563. Den 23 oktober så skriver du ett intressant inlägg om de olika typerna. Hur är åtsida och frånsida vanligtvis präglade på dessa mynt. Åtsidan och frånsidan har ju ofta en bestämd position eller vridning i förhållande till varandra motsvarande 0, 90, 180 eller 270 grader, så vilken är det som gäller för 16 öre 1563 typ II?

    • Hej Mikael,
      Hela denna myntgrupp har, så vitt jag vet, s.k. ”oregelbunden stampställning”, d.v.s. alla de fyra fyra stämpelställningarna du nämner förekommer – mer eller mindre slumpvis. Inget är ”rätt” och inget är ”fel”.

      Motsatsen, d.v.s. regelbunden stampställning, är ju ofta legio på modernare mynt, där exv. Oskar I:s silvermynt skall ha ”likvända sidor” (medal alignment eller british turnover), medan koppar- och bronsmynt normalt har ”motvända sidor” (coin alignmanet eller fransk vyplacering).

      Se även: http://en.wikipedia.org/wiki/Coin_orientation

  5. DET HÄR SOM DU HAR GJORT UFFE.. ÄR JU KANON BRA.. DET KOMMER ATT KOMMA MYCKET NYTT,, INOM NUMISMATIKEN NU,, TAR EN NU.. OM NÅGON AV LÄSARNA HAR EN/// RIKSDALER ULRIKA ELEONORA 1719/// SÅ FINNS DEN MED STOR RANSKRIFT /SAMT LITEN// DEN LILLA ÄR VANLIGAST / SAMMA SOM CARL X11 1718/ DEN STORA KOMMER I FRÅN CARL X11 8 MARK OCH TILLBAKA.OCH ÄR SVÅR//////. FINNS VISSA TIORIER PÅ DETTA. MEN DET FÅR NI TÄNKA LITE PÅ.. UFFE SNART KAN DU VÄLL ÖPPNA SÄLJ O KÖP SIDA SÅ VI SLIPPER TRADERA. H–ROGER JONSSON…

    • Intressant Roger!
      Tycker det skulle vara välkommet om ett antal samlare/handlare kunde gå samman och starta en ny sajt i samma fina samlar-anda som en gång fanns på ”gamla MrBid/Tradera” … det enda som behövs är väl några eldsjälar och en massa kosing … 😉

      • Ja, ni mynthandlare kan väl gå samman och starta en sådan här auktionssida. Om Ni hade hållit samma pristabell som tradera så kan Ni ju bara sitta och titta på hur kosingen rullar in. Jag menar, 5% provision blir ju lite extrainkomst till Uffe och kompani 🙂
        Min egen tanke är att Uffe och kompani hade sköt driften och kollat så att säljarna var något sånär seriösa. Samlarna hade så att säga skött resten. Alltså i grunden ganska likt tradera men mer inriktat mot samlarmarknaden.

        • Tradera tar 10% … utan att ”sköta driften” … så skall det vara både smalt och seriöst får man nog ta bättre betalt. Du kanske vill satsa ”25.000 laxar” (= 25 mille?) och se vad som händer …? 😉

  6. Funderade lite angående mynthandlare…
    Får ibland känslan av att många handlare enbart ser som sin uppgift att tjäna pengar, men tyvärr ofta glömmer att också lära ut sin kunskap till andra samlare. Framförallt yngre (jag själv 32 år!) kan ibland känna oss som idioter om vi frågar eller ifrågasätter något. Ett litet exempel är hur en mynthandlare skrattade och indirekt tyckte att jag ”gjorde fel” som gick omkring med Tonkinguiden (den lilla) på en myntmässa. Ironiskt nog så är ju alternativen få om man pratar myntböcker i fickformat!!
    Och jo, en sak till… Det behövs konkurrens till Tradera men vem kan, vill och vågar ta upp denna konkurrensen? Jag trodde att det det var förbjudet med monopolmarknad i Sverige och EU!? Kanske enbart en auktionssida för mynt, sedlar och frimärken, alltså lite mer specialiserad än vad Tradera är?
    Problemet är att mynthandlarna säkert skulle motarbeta detta då det inte längre skulle behövas några mellanhänder. Jag menar, mynten skulle ju då gå direkt från samlare till samlare. Alltså blir handlarna överflödiga! Har jag rätt? Annars lätt att klaga på Tradera eftersom Ulf och kompani troligen är dom som förlorar mest i slutändan.
    Tack För Ordet!

    • Hej Anonym,
      I vilken utsträckning olika mynthandlare betraktar sitt yrke som ett sätt ”att tjäna pengar” (försörja sig) och hur mycket man vill dela med sig av sina ”yrkeshemligheter” och ”lära ut sin kunskap till andra samlare”, är naturligtvis individuellt och helt upp till var och en.

      Att de ”riktiga mynthandlarna” (med firma, skatt, hyra och moms) skulle vara allmänt emot olika auktionssajter, tror jag knappast. Däremot är de nog många som frågat sig VARFÖR de skall konkurrera med alla de aktören, av mycket skiftande kvalitet, som tydligen är ”befriade” från dessa omkostnader.

      • Jag ser inte min egen försäljning av dubbletter eller rentav objekt som jag tröttnat på som något hot mot yrkeshandlarna. Oftast handlar det om att sälja ett sämre mynt (som mynthandlare inte ens vill ha som inbyte) för att köpa ett bättre (oftast hos myntproffsen!).
        Att det kan löna sig att själv sälja på tradera än att lämna in hos t.ex. MISAB brukar dessutom du själv påpeka.

        • Det finns nog ingen som ifrågasätter hur samlare väljer att avyttra dubbletter eller annat man tröttnat på. Men självfallet drabbas ”yrkeshandlare” (som betalar skatt, hyra, moms, revisor och andra omkostnader), av Traderas alla svarthandlare. Tveklöst är det så!

          I grunden är det väl så att ”konsumenterna” får vad de vill ha och är beredda att betala för. Svarthandlare konkurrerar ut yrkeshandlare, falskmyntförsäljare konkurrerar ut svarthandlare o.s.v. Till slut sitter vi väl där med uteslutande kinakopior i samlingen …? 😉

          Skulle Tradera börja sälja kött … skulle det nog inte dröja länge förrän de som saluför ”närproducerad svensk oxfilé” skulle konkurreras ut av skojare som istället säljer självdöd häst av okänt ursprung med beskrivningen ”oxfilé”… och i slutänden skulle våra kära bönder bli ”en helt överflödig yrkesgrupp”… 😉

          Det är konsumenterna (köparna) som bestämmer!

          • …man kan säkerligen misstänka att det inte rör sig om hobbyverksamhet när somliga säljer hundratals objekt i månaden utan att vara registrerade som handlare hos tradera. Ansvaret borde ligga på tradera att påtala detta för respektive säljare….skatteverket torde också ha ett intresse i att undanhållen skatt betalas in så att vi kan få slippa en negativ utveckling så som du beskriver den.

    • Hej, håller helt med Kalle Kulla. Mynhandlare som föraktar samlare i ett hånfullt ordalag finns det gott om. Speciellt när man vill sälja delar av samlingen direkt till andra samlare via Tradera för att ha råd att köpa nytt eller helt enkelt förnya sig. Då börjar det ofta med antydan att man smiter skatt, budtrissar, suddiga foton mm. När det egentligen handlar om en helt överflödig yrkesgrupper som gör sina sista dödsryck. Har själv kanske gjort vinst tre gånger av 250 affärer, då man ofta köper från handlare och senare säljer för halva priset på Tradera, trist då att behöva höra gagget om ogin konkurrens!

      • Hej Emil,
        Har ännu inte mött någon handlare som ”föraktar samlare i ett hånfullt ordalag” … kanske inte hållit på nog länge? 😉 … däremot tycker jag mig kunna ana lite av den varan i ditt eget inlägg?

        Skattereglerna är glasklara – och lika för alla!

        Noterar att du på Tradera är noga med att nämna proveniensen (ofta mynthandlare, verkar det som) … bra! … men inte alltid lika noga med kvalitetsgrad och ev. anmärkning typ ”varit monterad”.

        • Nej det har du helt rätt i Ulf. Jag lämnar helt kvalitets bedömning till proffsen, brukar försöka ta fotot så nära som möjligt, tyvärr blir de ibland suddiga och mörka, men myntet täcker hela bilden i alla fall. Det är väl helt vansinnigt att köpa dyrt av handlare och sälja när man tröttnat på mynten via tradera, men det är mitt sätt att lära mig om mynten, jag är färsk på området (30 år) och har själv bara samlat ett par år. Att få ha mynten hemma ett år och fingra på dem för att sedan sälja och köpa nytt funkar. Man lär sig. Men det kostar. Det är omöjligt att få tillbaka på tradera vad handlaren tagit ut. Skall väl någon gång i framtiden sluta sälja och bygga upp en större samling. Men tills dess är Tradera bra. Ber om ursäkt om jag lät dryg i svaret. Men samlare som köper och säljer med skattade pengar måste få göra det utan att få antydningar om skattefusk. Intressant blogg förresten!

          • Hej igen Emil,
            Att det, rent allmänt, förekommer / finns gått om (stryk det som inte önskas) ”skattesmitare” på Tradera är knappast någon nyhet. Ingen nämnd, ingen glömd. Reglerna kring detta är enkla och upp till varje ”samlare” att hålla ordning på.

            Att studera (köpa?) så många mynt som möjligt, är ett utmärkt sätt att lära sig mera om dem. Inte sällan är det just mynthandlarna, de av dig så föraktade, som sett flest mynt av alla. Därför kan denna ”helt överflödig yrkesgrupp” lätt urskilja en dukat med tydliga hängspår, en gjuten medaljkopia eller ett orimligt överklassat mynt med uppenbara skönhetsfel. Den som kan mynt blir inte lurad! – Det är de som inte kan, som löper risk att bli blåsta av undermåliga beskrivningar, där diverse prissänkande egenskaper ”glöms bort”.

      • Bra initiativ Ulf!
        Hoppas detta blir ett levande forum där allt möjligt och för all del även omöjligt kommer att ventileras 🙂
        Men Emil… många generaliseringar där! T ex att mynthandlarna är både dryga och dyra, det är ungefär som att säga att alla bilhandlare är skojare, alla smålänningar är snåla osv… Mynthandlare är väl precis lika olika som alla andra yrkesgrupper – alltså mer eller mindre trevliga. Har tyvärr själv råkat ut för den lite drygare typen, men även för den extremt trevliga typen.
        Själv har jag inte funnit mig på golvet sprattlande i några dödsryckningar utan vet att mynthandlare behövs! Driver mitt företag utan butik och bestämda öppetttider, med modellen ”öppet enligt överenskommelse” när det passar kunden helt enkelt, liksom många andra mynthandlare både i Sverige och andra länder gör nu för tiden. Många yngre kunder föredrar internetauktioner, mailkontakt osv – helt enkelt att sköta sitt myntintresse den vägen när de själva har tid, de tycker sig kanske inte ha tid att besöka liveauktioner mm, så visst behövs den nutida uppdaterade mynthandlaren.
        Sen handlar det givetvis inte om att mynthandlare rent generellt ogillar när samlare säljer av sina dubletter på exempelvis Tradera – det handlar såklart om alla svarthandlare som år efter år konstant har hundratals objekt ute på Tradera varje vecka/månad utan att skatta en spänn. Som vi alla vet (borde veta) så får man tjäna, alltså göra en skattefri vinst på privat försäljning, MEN man får t ex göra en vinst på 50.000 kr genom försäljning av exempelvis 10 objekt under ett år, däremot INTE genom försäljning av 300 objekt under samma tid – då likställs försäljningen med företagsliknande verksamhet och SKA beskattas – det är i alla fall denna typ av svarthandel på Tradera som gör mig trött… Alltså personer som köper in mynt mm med enda målsättning att sedan sälja vidare och stoppa hela vinsten i fickan och strunta i skatt o moms…

        • Bra Petra!
          Vi som tillhör den mycket exklusiva skara som stått på BÅDA sidor om disken, har faktiskt dubbla erfarenheter.

        • Nä det var väl lite väl hårt sagt av mig. Mina allra bästa myntköp har jag helt klart gjort hos mynthandlare!

        • Hej, Petra!
          Jag säljer kanske 10 objekt i månaden på Tradera. Dvs cirkus 120-150 objekt varje år. Den lilla vinst jag gör ca 5. 000-10.000 kr /år blir alltså extremt liten om man slår ut det per månad. Inte minst med tanke på allt jobb jag lägger ner! Jag gör det för att jag tycker det är roligt, och köper ibland även av handlare. Enligt dej (och lagen) så är jag då en kriminell skattesmitare och skall pga mängden objekt beskattas! Effekten för mej personligen hade blivit att jag slutat helt med mynt helt och hållet. Och jag skulle verkligen vilja starta eget företag och skatta i framtiden! Varför inte hjälpa och stödja istället för tvärt om? Varför ska jag skatta bort den lilla futtiga vinst jag gör? Kommer det att gynna dej och hobbyn som helhet att sätta åt hobbyhandlarna? Mvh kalle kula.

          • Personligen tycker jag inte alls detta låter som något problem? … men frågan skall ju inte ställas vare sig till Petra eller mig, utan Skattemyndigheten. Det ju helt och hållet ditt eget ansvar att du följer lagar och förordningar.

          • Hej kalle kula!
            Hade verkligen varit kul (haha) att få veta ditt riktiga namn…
            Du är kriminell enligt mej skriver du? Och lagen inom parantes? Det är Skatteverket du ska ta upp alla dina frågeställningar och funderingar med, inte med mig! Det är ju Skatteverkets regler för när beskattning ska inträda som gäller och som jag lite kortfattat gav exempel på, ingenting annat.
            Du vet säkert oxå att det finns gott om svarthandlare med betydligt fler auktioner och betydligt större vinster per år än de du beskriver och att det är i första hand dessa som inte säljer på samma villkor som vi som ärligt skattar osv som man retar sig på.
            Som du säkert oxå förstår är det här ju inget specifikt problem för just myntbranchen… Så fort det finns en möjlighet att tjäna svarta pengar så finns det människor som gör det i ALLA brancher… och dom som ”kör vitt” i den aktuella branchen retar sig lika mycket på personer i deras branch som drar in stora summor svarta pengar.
            Slutligen är det väl bara din allra sista fråga jag kan kommentera och redan har gjort tidigare, dvs att det INTE är ”småhandlare” som exempelvis säljer lite dubletter som är problemet, utan citat: ”det handlar såklart om alla svarthandlare som år efter år konstant har hundratals objekt ute på Tradera varje vecka/månad utan att skatta en spänn.” slut citat… resten av dina funderingar tycker jag att du ska maila till Skatteverket!

          • Kul Uffe 😀
            Samma tanke där, började skriva på mitt svar men hamnade vid TV:n en stund, gick sen tillbaka till datorn, skrev klart och såg aldrig din kommentar innan jag postade min.

          • Till Petra;
            Mitt riktiga namn får förbli en hemlighet tills vi lärt känna varandra lite bättre. Kanske att några snygga Morgan Dollar hade kunnat locka fram mej ur kriminalitetens skuggor 😀

          • Kalle Kula!
            Upp till dig – absolut inte mig – om du tycker dig befinna dig i kriminalitetens skuggor…
            Själv har jag alltid sagt vad jag tycker och tänker helt öppet och aldrig anonymt, möjligen för att jag är född samma årtal och i samma vackra stad som bloggens/forumets innehavare, måste vara något i luften som jag är mycket tacksam för 🙂

          • HaHa, nä med vad kul! – Fyller du också 28 år i år Petra! 😉

          • Exakt, fyllde 28 i måndags, det var kul, så du vet vad du har att se fram emot 😀

  7. de finns alla sorter både bland mynthandlare å privata
    en del är seriösa å en del är skojare
    en del bedömmer jättebra å en del inte alls
    en del ha bra bilder å en del har de inte
    man få lär sej vilka man kan lita på å köpa av dem
    du koberg
    sammarbeta du med johaneklund
    han å flördecoin å annahojgreb är samma person
    de se så konstit ut när de bjuder över varann på ditt guldmynt
    jag tycker du ska spärra dem

    • Hej, pallez. Har sålt ett par mynt till annahojgreb tidigare och har bara gott att säga om henne. Trevlig samlare som betalt snabbt och delat med sig av sin kunskap. De två andra alias har jag sämre koll på.

      • Tradera-alias ”annahoj_greb” och ”FleurdeCoin” (båda med adress Norrköping) verkar helt nyligen fått sina Tradera-konton avaktiverade. Skall vi gissa på långvarig och utbredd budtrissning? Samma öde verkar ha drabbat alias ”KRONJUVELEN_1” och alias ”Bubben7606” har ju varit avstängd länge nu.

        Har Tradera månne börjat städa upp på sajten …?

      • Hej igen pallez. Efter kontakt med Tradera som bekräftar att de spärrat aliaset ”FleurdeCoin” men att aliaset ”johaneklund” är en seriös samlare, så är i allafall jag lugn. Mvh Emil.

      • Nu är även alla tidigare bud på alla auktioner från FleurdeCoin borttagna. Mvh Emil.

      • Om du var intresserad av dalern 1561 så vill jag bara informera om att en budgivare (okänd) lade ett bud som han ville ångra. Jag meddelade Tradera att det var ok att ångra budet. Då tog Tradera bort hela auktionen i stället för dennes bud… Suck. Men jag lägger upp auktionen på nytt snart. Skall bara hämta den från banken, tänkte passa på att ta bättre foton. Mvh Emil ”koborg”.

        • Hej igen Emil,
          Eftersom du får så mycket reklam och hjälp här 😉 … kan jag väl fortsätta på det spåret och även ge dig en proveniens till din Erik-daler:

          Ex. Sten Törngren, Malmö. Spink, London. ”The Karl Gustaf Collection”, 25-26 maj 2000. Beskriven som:
          Nr 104. Daler, 1561, 28,37 g., similar (Ant.500 no leaves in rev. legend; SM.5; Dav.8701), once polished, lightly tooled in front of bust, otherwise very fine, extreamely rare. Estimate: £650-800 – Unsold.

          På denna auktion utbjöds 25! varierande exemplar av 1561 års daler (det i särklass vanligaste årtalet).

          • Hej och tack igen Uffe! Försökte googla lite och se hur vanliga dom var utan rosenblad (som mitt ex) på frånsidan, men hittade inga andra. Något med vända rosenblad dock. Mvh Emil.

          • De med blad/löv (vända åt olika håll i alla möjliga kombinationer) är, av lätt insedda skäl, vanligare än de med sexuddiga stjärnor (som ju ser lika dana ut hur man än vänder och vrider på dem).

            1561:ans roligaste variant (läs: undertyp!) är ju annars ”Spink 2000, nr 97” – med det bredare porträttet! – Den köpte jag! 😉

  8. Vill förtydliga några saker. För det första finns det givetvis handlare som inser vikten av ödmjukhet och gärna delar med sig till oss yngre.
    Och det är ju faktiskt Vi unga som är framtiden för denna fantastiska hobby! Gick man exv runt på Frimynt 2013 så var ju medelåldern minst sagt rätt hög…
    För det andra tror jag personligen att Tradera fyller en viktig funktion när det gäller just den yngre målgruppen. Givetvis finns många brister, vilket jag tror att de flesta handlare / samlare är medvetna om. För det tredje, skatt eller ej inget hindrar Ulf och övriga handlare från att göra bra affärer på Tradera. Jag menar, med all den kunskap Ni säger Er ha så borde just Era förutsettningar vara bra mycket bättre än hobbysamlaren / hobbyhandlarens! Det är nya tider nu! I Framtidens handel hobby eller ej så gäller det att vara flexibel och ”mobil”. En affärslokal som kostar 10.000-25.000 laxar i månaden är ett minne blott! Lön, skatt och att kunna leva på, javisst! Men villkoren kommer se helt annorlunda. Dags att lämna finslipsen hemma 🙂 Tack för ordet!

  9. Ber som sagt Emil om ursäkt och i synnerhet hans morfar. Men Ulf har verkligen startat en god debatt med detta forum. Jag har lärt mig från andra fora att vara försiktig med att ge en namngiven firma/alias negativ kritik, alltså hänga ut vederbörande offentligt.. Men Ulfs svar ovan ger ju en antydan om att här är det faktiskt nödvändigt…
    Det vore bra tycker jag, som gubbe med 50+ års myntsamlande bakom mig, mer eller mindre aktivt, om ett antal mynthandlare gick ihop om en ”rensad” auktionssajt.
    En bra grej Emil, är ju också din hänvisning till köp hos kända mynthandlare.

    • Ingen fara Lars! Morfar följer inte diskussionerna här, då skulle han nog trilla baklänges 🙂 I hans värld är en myntaffär en heldagsresa till Stockholm, middag med mynthandlarn, affär på kontoret, och sedan ett besök på KmK och diskutera mynt anekdoter med ”direktörn”. 70 talet hade sin charm!

      • Tro det eller ej … men det där funkar faktiskt alldeles utmärkt fortfarande … i det egna ”lilla museet” … 😉

        • Hej Ulf, jo iofs mynthandlarna är väl inte helt överflödiga, finns ju inte mycket som klår känslan av att kliva in i en liten butik fullproppad med mynt och medaljer!!! Men en liten iakttagelse bara,,, tycker flera av de legendariska handlarna i Sthlm har haft väldigt lite nya mynt i butikerna sista året/åren. Vet inte om det stämmer eller om jag bara inbillat mig. Mvh Emil.

  10. En numismatisk fråga: vad är en skruvdaler / skruvthaler? Hoppas nån kan förklara. mvh Emil.

  11. Blev lite kär i 4 thalern Wolgast i senaste Misab katalogen. Har sedan tidigare 2 thalern Wolgast, men undrar nu… om någon vet… Är det lika stor diameter på 4 och 2 an och bara dubbelt så tjock, eller är 4 thalern större än 2 thalern i diameter? Slänger ut frågan, för jag kan inte hitta svaret själv. Mvh Emil.

    • Hej Emil,
      Tycker du skall införskaffa boken ”Sveriges Besittningsmynt” (SB). Litteratur är MYCKET viktigare än mynt för en riktig samlare.

      Svaret på din fråga: 3 och 4 thalrarna av typ I mäter ca Ø 75 mm (SB 10, 8), medan 2, 3 och 4 thalrarna av typ II mäter Ø 60 mm (SB 12, 11, 9).

  12. Jag undrar faktiskt över prissättningen av mynt och medaljer. Dessa har egentligen inget ekonomiskt värde förutom metallvärdet. Ett samlarmynt är värt så mycket som någon är villig att betala för det. Utbud och efterfrågan…
    Tradera gör det rätt uppenbart att marknadspriset för ett genomsnittligt mynt är mycket lägre än det som handlarna utkräver. Det har hänt ett antal gånger att jag sålt något mynt på tradera till en handlare som sedan bjuder ut samma mynt till dubbla eller tredubbla priset…
    Om folk börjar tro att handlarnas priser är överdrivna så är inte det gynnsamt för branschen. En handlare till och med uppmuntrar till prisförslag ifall man tycker att det satta priset är för högt.
    Så min konkreta fråga är….hur sätts priser på samlarmynt?

    • Hej Christian,
      En mycket spännande – och svår! – frågeställning. I grunden är det väl ”tillgång och efterfrågan”, men visst spelar väldigt mycket annat också in. Samma person kan ju värdera ett och samma mynt helt olika … bara beroende på om han/hon är köpare eller säljare. 😉

      – Marknadsplats och typ av material t.ex. Varför kan man t.ex. få tio gånger mer för vissa medaljer på eBay jämfört med Tradera? Varför går hängda riksdalrar högre på Tradera än på MISAB – eller hos mynthandlaren?
      På Tradera är det nu dessutom uppenbart att massor av köpare försvunnit p.g.a. alla bedrägerier. Trevliga och samlingsvärda mynt & medaljer fullkomligt skänks ju bort – speciell på veckorna.

      – Trender och rätt tidpunkt t.ex. Just nu (och i mitten av 70-talet) verkar det vara ”bling-bling”, stort och blankt som gäller. Hur skall vi tolka det? Många kapitalstarka ”nybörjare/placerare”?? Samtidigt är utbudet av äldre högklassiga lågvalörer och kopparmynt väldigt skralt. De som sitter på dem idag vill inte ”byta bort dem” mot ”övervärderade riksdalerstora dussinvaror”. Toppobjekten kommer inte fram på dagens nivåer.

      Handlaren som bjuder 38.000 kr på Tradera, men får myntet för 8.000 kr … vad skall han begära? Vad är ”rätt pris”? Känner att det här är ett väldigt stort ämne … så vi får nog ta det i etapper … 😉

  13. Hej! En rent numismatisk fråga…
    Vad kan räknas som en acceptabel viktdiff på en riktigt hårt sliten Morgan Dollar? Ex jag talar om är en årgång 1893 och håller inte ens 1?, utan snararen en 2:a. F.ö köpt hos mynthandlare…

  14. Jag har med stort intresse följt Emil ”koborg”s Erfurtthaler och efterhand som veckorna gått har ändå priset sakta stigit (grattis Emil, men kan man göra sig av med ett sådant fint mynt)?
    Det är nog en bra taktik att börja lågt och ha ett reservationpris och sedan låta myntet ligga ut länge. DÅ närmar man sig säkert, som matematikern säger, asymptotiskt, alltmer det ”sanna” marknadsvärdet (eller ”sannolika” marknadsvärdet?! (Tage Danielsson). Vad tror ni?

  15. Blev uppringd av en tjej från Traderas support i torsdags – hon undrade varför vi inte sålt lika mycket på Tradera senaste två månaderna som vi gjorde innan jul… får en osökt att undra om Tradera tappat säljare senaste tiden? Har aldrig blivit uppringd tidigare iaf. ”Lugnade” henne lite med att det är inte alltid man hinner med Tradera…

    Sen undrade hon om jag upplevde den nya ”osålt-avgiften” som störande, trots att hon i andetaget tidigare antydde att jag inte borde bry mig eftersom jag har väldigt få osålda objekt, så visst har dom stenkoll 🙂

    Idag blev jag per mail inbjuden till, citat: ”30 minuters webinar på torsdag morgon klockan 09:00 – 09:30 för en uppdatering från Traderas VD, Stefan Öberg. Stefan informerar om Traderas strategi för 2014 och svarar på frågor efter presentationen.” Kan bli intressant kanske…

      • suck, ja…. hittills fungerar ju ”Nya Tradera” inget vidare… mycket ”snurr” och väntetid och när man söker på avslutade auktioner får man enbart upp pågående.

        • Hej Petra och Ulf!

          Ingen av er som har lite svåra varianter av AF & FI kopparmynt som ni hemskt gärna skulle vilja bli av med?

          När det gäller Tradera´s nya layout så lämnar den mycket i övrigt att önska. Var gång de går in och ändrar så blir det ett nedköp. Synd att man inte har kuskap nog så man kunde ha blåst liv i något liknande MrBid/tidig Tradera.

          Ha en bra dag

          Rickard

          Rickard

          • Hej Rickard!

            Maila gärna en lista över de mynt du söker! Mailadressen hittar du i vårt personliga meddelande på Tradera.

            Kan väl bara instämma… inte många av Traderas uppdateringar har varit till det bättre 🙁 Tyska eBay är väl något bättre än USA-varianten då det finns betydligt fler sorteringsmöjligheter – får väl se vad den svenska sajten hamnar med tiden.

            Petra

  16. Hej myntvänner. Det ligger ute flera mynt på Bukowskis market nu. Bland annat ett par antika. Men… 35.000:- för en tetradrachm (utropp 2.000:-) och långt över 10.000:- för en solidus!! Beror det på proveniensen?

  17. Bukowskis ja . tänk på att det kostar rejält mycket att få något hemskickat. Ropade in en bok (under 2 kilo) på Montells auktion den 4 december och för frakten skulle Bukowskis fraktfirma ha 770 kr, eller 990 kr om jag ville ha den hemkörd. Prisnivåer som åtminstone jag inte är van vid. Nu fick jag hjälp att hämta ut boken så det ordnade sig till slut.

  18. Hej!
    Fick ett mynt av mormor som hon sade var värdelöst.
    Saken är att jag har googlat fram och tillbaka (tills din blogg kom upp), och det står verkligen ingen stans vad det är för mynt.
    Myntet är nästan lika stort som tre femkronor tillsammans, och ca 0.6-0.8 tjockt.
    På myntet står det på ena sidan ”Gösta Malm 1873-1965” och har en bild på gubben, och på andra sidan ”När livet varit som bäst har det arbete och möda varit”.
    Om du har någon aning om var myntet kommer ifrån får du väldigt gärna maila mig!
    Tack på förhand

    • Hej Helena!
      Mormor hade rätt! … om vi med värde menar ekonomiskt värde. Men något mynt är det inte. Det är en minnesmedalj, utgiven 1978 av ”IVA” d.v.s. Ingenjörsvetenskapsakademien. Medaljen finns beskriven i boken ”Teknikens nydanare – en presentation av IVA:s minnesmedaljörer” av Alf Peterson, Stockholm 1994.

      Åtsidan visar en bröstbild i relief med texten ”Gösta Malm 1873-1965 IVA 1978”. Porträttet är en replik av det som skulptör Svante Nilsson utförde till medaljen vid Malms pensionering från Vattenfallsstyrelsen 1938. På frånsidan finns en inskription på fyra rader: ”När livet varit som bäst har det arbete och möda varit”.

      Medaljen är präglad av Sporrong & Co och slagen i brons (Ø 45 mm) 1978. Det ekonomiska värdet är nog max en femtiolapp, men historien om den kan ju vara värd mer … för rätt person.

    • Hej!
      Var inne och kollade sidan. Personligen tror jag inte på detta alternativ. Känslan är ett Tradera 2.0, fast knappast en uppgradering. Om detta möjligen skall lyckas så hänger det mycket på marknadsföringen, samt lyhördhet mot sina potentiella användare. Om jag förstod saken rätt så kostar det inget att sälja. Så hur skall sidan överleva / finansieras?

      • Där är tyvärr inte så många andra alternativ. Sidans utformning påminner om en tidig tradera. Över tid så kommer det nog att kosta pengar.

        Saken är bara den att om man stannar kvar på tradera så får man acceptera alla deras ogenomtänkta ändringar samt att de inte blir utsatta för konkurrens.

        Tror att det är många som är irriterade på traderas avgifter, layoutändringar samt avgifter.

  19. Hej! Jag letar efter information om amerikanskt en cents mynt.. Jag har ett sådant mynt från 1975 med Abraham Lincoln på.. Vänder man på myntet ser man baksidan upp och ner (det är ett sk Lincoln memorial mynt) Jag finner en del om andra felryck och felaktigheter men inget om baksidan är upp och ner. Snubblade över denna sida när jag letade runt på nätet. Är det något du eller ngn av er som läser detta kan hjälpa mig/tipsa mig om? Tack på förhand.
    Mvh Gudrun

    • Hej Gudrun,
      Tack för din fråga! Det där är en frågeställning som dyker upp med jämna mellanrum – senast för en månad sedan (se ovan).

      Det är alltså ingen felprägling, utan fullt normalt – för mynt från USA, Frankrike, latinska myntunionen etc. I Sverige kallar vi det ”motvända sidor” (till skillnad från ”likvända sidor”). Internationellt brukar man tala om ”coin alignmanet” resp. ”medal alignment”.

      Numera har vi här hemma ”likvända sidor” som standard, men så har det inte alltid varit. Under Oskar I:s tid hade t.ex. silvermynten “likvända sidor” (medal alignment eller british turnover), medan koppar- och bronsmynt hade “motvända sidor” (coin alignmanet eller fransk vyplacering).

      Se även: http://en.wikipedia.org/wiki/Coin_orientation

  20. Hej!
    Vad är koppar massan i gram för de europeiska (€) mynten? Hittar inte svar för något om de andra mynten heller. Hittar bara att de är en legering av olika metaller.
    Tack på förhand!

  21. Jag skulle vilja börja på en helt ny tråd men hittar ingen början längre…

    Jag skulle vilja diskutera hur mycket ev lödspår och andra märken efter hängning etc (brosch-märken ger nog väl stora märken) påverkar en kvailitetsbedöming och f a priset. Jag menar att en snygg (Finns det??) lagning och minimal åverkan på ett låt säga 1700-talsmynt ( Gustav III i synnerhet) när myntet i övrigt är i kvalitet ”01” – sätter det per automatik ner kvalite och pris med två ”graderingar”, till ”1”?
    Jag tycker att detta tyder på en än mer intressant historia än en ”ren nulla” (som min mormorsbror Gunnar Ehnbom sade) som aldrig cirkulerat. Jag ropade på Tradera in en guldfemma av O II som hade så små märken efter kanske pålödd ögla att de knappt syns för blotta ögat eller på bilderna. Detta stör mig inte alls. Ett Nicobar-plåtmynt med havsborstmaskspår och 1-2 bort-
    frätta hörnståmplar är eg mycket mer spännande än en perfekt plåt i alla detaljer (men som har ett stort skönhetsvärde i sig).
    Tänk på frimärken – fattas en tand är värdet noll, gör den inte det – 2 miljoner?!
    Är jag helt fel på det? Vad tycker ni andra?

  22. Hej!
    Jag är något av en nybörjare när det gäller att samla på mynt och tänkte läsa mig in på ämnet lite. Skulle ni kunna ge mig någon bra litteratur om just Sveriges mynt samt vart man kan få tag i dem? 🙂 Böckerna alltså, inte mynten 😉

    MVH

    Julius Borg

    • Hej Julius,
      Det mesta som är något att ha är dessvärre antikvariskt. Jag skulle rekommendera Tingströms ”Svensk Numismatisk Uppslagsbok” och Ahlström/Almer/Hemmingssons ”Sveriges Mynt 1521-1977” (alt. Glück/Hyllengrens ”HG80, Årtalsförteckning Svenska Mynt”). Dessa ger lite överblick över vad som finns.

      På fråga B svarar jag Internet, Google, mynthandeln eller antikvariat.

  23. Tjena.

    Jag ska resa till Köln i Tyskland om 2v. kommer att vara där över helgen så jag tänkte för att vara så effektiv som möjligt fråga efter tips på vart alla mynthandlare och vykortshandlare ligger? någon som kan tipsa?

    mvh
    Onur G.

  24. Någon som vet något om denna peng? Gärna Värde och varför den har krims krams på sig?
    Pengen heter dominvs protector mevs 1690
    En Karl XI, 1660-1697 peng.

    Har googla en del. Hittar samma peng men ingen med ”Krims krams”
    Kanske du vet vart jag kan ställa min fråga om du inte själv har svar?

    Tack på förhand !

    Ps
    Länk till mitt mynt fast min har 3st koppar fjädrar ner till och en öggla för halskedja upp till.
    http://www.tonysmynt.se/karl11.html

  25. Hej, är det någon här som vet vilket som är det dyraste medeltida mynt som sålts på auktion i Sverige? När? Vilket? Pris?

    mvh
    Mats

    • Hej Mats!
      Det som spontant dyker upp är den s.k. Sturemarken …?

      Sturemarken 1512 såldes för första gången i modern tid 1977 och betalades då med Kr 330.000:- (vilket motsvarar Kr 1.388.500:- i dagens penningvärde). Köparens kommentar var då: “Mitt livs lyckligaste dag. Den skulle kostat minst det dubbla”.

      2008 sålde WAG i Tyskland en Sturemark 1512 för motsvarande 1.243.000 kr … vilket enligt http://www.scb.se/prisomraknaren/ blir 1.279.000 kr i dagens penningvärde.

    • Aj, aj, aj! – Vilken tavla! … Ja, ja, där ser man; det är inte så lätt det där med kopior, förfalskningar och KMK:s souvenirer … 😉

      http://www.mynthandeln.com/tidningen/artiklar/bilder/0004/06.htm

      Nedan ett litet utdrag från Mynttidningen Online 1998:
      http://www.mynthandeln.com/tidningen/artiklar/0004a.htm
      – Gustav III, 2/3 riksdaler 1777. Präglad i försilvrad mässing – ursprungligen med ögla upptill. Den sistnämnda kopian är således inte tillverkad i bedrägligt syfte, men kan naturligtvis ändå lura någon i andra eller tredje hand. Detsamma gäller Kungl. Myntkabinettets(!??) kopia av Gustav III:s kröningsmedalj. I dag säljs den som (otymplig) nyckelring – i morgon som …?

  26. Med tjugo års fördröjning har jag nu äntligen hörsammat din uppmaning i Mynttidningen 7-1994 nämligen att besöka Avesta Myntmuseum.
    Jag är överväldigad och benägen att tro att det här rör sig om Sveriges finaste myntkabinett. I den i övrigt numera rätt tröstlösa bruksorten döljer sig en klenod för alla myntintresserade. Jag kan bara tipsa alla sommarlediga myntentusiaster att bege sig till Avesta och underskatta då inte de vänliga damerna i entrén. Deras uppgift är inte bara att ta ett symboliskt inträde på 50 kr utan de har mycket att berätta om de utställda föremålen. Be dem gärna om en guidning.

  27. Ny fråga: Skillingmynten 1832 med palmkvistarna – jag tror mig ha läst att de betraktades som provmynt , de första mynten slagna i ring i Sverige. Därefter kom skilling banco-mynten, Hur ser man på ”pamkvistarna” dag?

  28. Jag har alltid tyckt denna serie var mycket vacker men man fortsatte inte präglingen. Kanske var det i avvaktan på en utredning som utmynnade i en ny myntordning med skilling banco och riksdaler specie fr o m 1835?
    Sedan kom det ju en ny myntordning igen under Oscar I 1855, där man återinförde öret, nu som 1/100 riksdaler riksmynt- (som ju i sin tur ersattes av kronan 30/5 1873).
    Vet man nägot om varför man inte fortsatte med skillingarna (palmkvist)?

      • han var nog inte så nyfiken ändå…

        men de är jag
        den under hade man väl bara hitta 2 ex av tror ja du skrev
        men hur vanlig är den övre

        • Hej ”Pallez”,
          Den övre jetongen med Oskar & Sophia är inte jättevanlig, men heller ingen raritet. Skall vi ”höfta” med att det kan finnas 50-100 ex? Gyllenimitationen är, mig veterligen, för närvarande känd i under 10 exemplar (varav två har bärögla – och övriga spår av en dylik). Men det kan naturligtvis dyka upp fler – speciellt nu när det blivit känd på nätet … 😉

          • ja de är värdefulla grejor då
            jag ha hört 50-100 st nämnas även för dukaten 1885…
            men jetongsamlare är kanske ännu sällsyntare

    • Tja, säg det? Något ljushuvud (Riksbanken) har ju sålt svenska myntverket till Finland … så det är väl där man får fråga gissar jag …? 😉

      • Jag tog mig friheten att höra mig för hos finska myntverket.

        Svaret blev:
        ”tack för din anmälan. Myntverket i Finland har slutat sin verksamhet i myntverket i Sverige i Eskilstuna, och Svenska myntserier har inte tillverkats efter 2009. Tyvärr har Myntverket i Finland inte svenska mynt till salu.”

        …nu undrar jag bara vem det är som präglar de svenska mynten?!

  29. Hej
    Jag har hittat ett mynt i min rabatt och tog kontakt med vårt läns museum där jag fick svar att jag har hittat en 1/2 örtug från Sten Sture den äldre trodde dom. Mer information kunde bara en numismatiker ge. Vet någon vem jag kan få lite mer information om detta mynt?

  30. HEJ!

    Jag är nybörjare på detta med mynt och undrar lite vart det är billigast att köpa sina mynt. Jag tänker mig mest mynt som i katalog står i ca 500-5000:-sek.

    Hade tänkt köpa lite mynt på MISAB för första gången nu som jag gärna vill ha. Men tvekar om det är så att det i regel är betydligt dyrare där än på t.ex tradera eller mässor etc.

    Har varit på ett par av de kändare mynthandlarna i Stockholm (Selins & Strandbergs) men enligt min amatörmässiga uppfattning så är priserna där ganska höga? Är det så att myntbutikerna köper in sitt lager från typ MISAB? I så fall är det ett argument för att handla på auktionen.

    Tacksam för svar och era egna erfarenheter! 🙂

    • Hej Eric!
      Gigantisk fråga. 😉 … men med ”rätt kunskaper” kan man nog fynda mynt lite varstans. Är man ute efter enklare mynt med diverse defekter kan nog MISAB många gånger vara billigare än Tradera. Å andra sidan är det nog lättare att göra riktigt bra ”fynd” på den sistnämnda. Kvalitetsbedömning är också bra att kunna. 😉

      Generellt sett har ju ”de riktiga mynthandlarna” utgifter som skulle kunna tala för att det kalkylerade utpriserna blir högre. Å andra sidan köper de ofta hela samlingar – som de sedan prissätter individuellt … vilket ger utrymme för fynd. 😉

      Har man hängt med ett tag vet man också att det som är ”billigt” idag kan bli dyrbart i framtiden. Genom att studera gamla auktionsresultat kan man (kanske?) göra mer eller mindre kvalificerade antaganden om framtiden … och vad som är under-/övervärderat idag …

      Sammanfattningsvis: Genom att studera mynten, litteraturen och historiska auktionskataloger kan man skaffa sig erfarenhet och därigenom göra bättre inköp. Lycka till! 🙂

  31. Hej, vilken tur jag hittade denna sida. Jag har fått ärva en myntsamling från min mormor och jag har ingen koll själv på värdering. Har försökt kolla lite på tradera, men det är ju verkligen olika utgångspriser på samma mynt. Var rekommenderar du att man ska gå och få dem värderade?

  32. Hej Ulf,
    Jag har fått höra på avigvägar att du sitter på ett lager av tidningen Mynt och medaljer. Är det något du säljer ut till intresserade?
    Mvh
    Andreas

    • Hej Andreas,
      Nja, man skall inte tro på allt man hör. 😉

      Om du menar ”Mynttidningen 1994-1997” så stämmer det bra att jag fortfarande har det mesta i lager. Men om det är ”Skandinavisk Numismatik, Mynt & Medaljer” (från Ljunglöfs i Lerum) du syftar på?, så har jag dessa endast i det egna referensbiblioteket.

  33. Hej,
    Jag ärvde just lite mynt och medaljer och vet inte riktigt hur jag skall hantera detta. Är själv intre intresserad av mynt och vill bara sälja dem på ett bra sätt. Det är en massa svenska mynt från sekelskiftet och en del Gustav III riksdaler med mera. Jag stoppade allt i en säck och tog det till en mynthandlare för att bilda mig en uppfattning om värdet. Killen vägde mynten i hinkar sen sa han att han kunde ge mig 4000kr. Är detta seriöst? Kollade på Tradera men det är en djungel.

    Ni verkar kunna det här med pengar här. Några uppslag?

    Trevlig blogg är det också 🙂

    • Hej,
      Omöjligt att säga. Men efter att ha haft öppen mynthandel i över 25 år kan jag generellt säga att 98% av de mynt som kommer in över disk är skrot. D.v.s. sådant som saknar samlarintresse med innehåller silver eller guld, och därför har ett metallvärde.

      Det skulle inte förvåna mig om ”en massa svenska mynt från sekelskiftet” tillhör denna kategori. Men säkert kan man inte säga förrän man sett mynten ifråga. Kvalitet är ”a och o” och ”samma mynt” (läs: samma valör och årtal men i sämsta/bästa skick) kan kosta såväl 10 kr som 10.000 kr … statistiskt fördelat på 99,9% – 0,1%. 😉

      Gustav III:s riksdalrar skrotas emellertid inte, och kan kosta allt mellan några hundralappar (för en brosch-monterad dito) till 1.200-1.500 för ett normalex … upp till 8-10.000 för ett toppex. Del-riksdalrar kanske från en femtiolapp och uppåt.

      Känner man inte själv till värdet bör man höra med FLERA olika handlare … alternativt (om man har tid och lust med allt jobb) lägga ut det hela på Tradera eller eBay. Lycka till! 🙂

  34. Hej Ulf, läste lite om vad du har skrivit om falska plåtmynt. Köpte ett Huså 1 daler i helgen men med hemkomsten och närmare undersökning verkar den vara gjuten. Kan du kolla på MISAB auktion 17 obj 479, och kanske kan säga spontant vad du tycket. Jag kan visa den för dig om det skulle passa och du få gärna ringa. Med vänlig hälsning Christopher Gardner 0761887999

    • Hej Christopher,
      Alltid svårt att bedöma enbart efter en bild, men jag tycker nog den ser okej ut. Kopior är ju ofta ”lite för bra” och det kan man ju inte säga om denna, som ju är riktigt slarvigt präglad.

      https://www.numisbids.com/n.php?lot=479&p=lot&sid=1437

      Förutsätter att MISAB tar tillbaka objekt som skulle visa sig vara oäkta, även om man väl försöker friskriva sig från detta ansvar.

  35. Vad menas med när det står beskrivet exempelvis så här om ett guldmynt Oscar II 20 kr 1877?

    ”1877 (på 1876)”

    • Hej Jonas,
      Jo, det betyder att sista årtalssiffran ändrats (ompunsats) i stampen från en 6:a till en 7:a i samband med årsskiftet. Man har helt enkelt återanvänt en i övrigt fullgod myntstamp genom att ”uppdatera” den med aktuellt årtal. Uttrycken 1877/6, 1877 på 76 och 1877 med sista 7:an ompunsad över en 6:a, betyder alltså samma sak.

      Ibland ser man även ”1877 överpräglad på 1876”, men detta är alldeles felaktigt. Det är alltså INTE frågan om att man om-/överpräglat mynten, utan endast korrigerat stampen.

      Hoppas detta var till hjälp …

  36. Hej, har ganska nyligen börjat intressera mig för mynt och köpt på mig lite ”startkapital”, säkerligen till ett alltför högt pris. Men något att börja med. Nu tänkte jag att det är nog bäst att bli lite mer seriös och lära mer om området. Hittade din blogg och läste lite om Avesta-kopeken och annat och blev genast intresserad. Vill nu höra om du kan rekommendera någon bra ”startlitteratur” för en nybörjare?

    • Hej Göran,
      Tack för din förfrågan! Ja, det var ingen liten fråga. Det finns naturligtvis massor av mer eller mindre ”allmän” numismatisk litteratur som är ”bra att ha”. Mycket beror ju på vad man är intresserad av … å andra sidan kanske man inte riktigt vet detta … innan man fått lite koll på vad som finns?

      https://media.myntbloggen.se/2018/12/20181213_150709a_1200.jpg

      Kanske en bild säger mer än tusen ord … 😉

  37. Hej!

    Tack för en bra och intressant blogg.

    Har en fråga om värderingspriser på plåtmynt. Enligt Tonkins myntkatalog från 2019 är samtliga priser numera baserade på 1+ kvalitet. Eftersom priserna tidigare var baserade på 1/1+, blir jag konfunderad på hur man ska värdera de mynt som inte håller 1+ kvalitet.

    Jämfört med förra katalogen ställs ett högre kvalitetskrav för samma värderingspris. Då jag pratar med mynthandlare och andra samlare är deras uppfattning att priser på plåtmynt är stigande och då blir jag fundersam på den förändring som är gjord i myntboken och undrar vad syftet är, för mig är det väldigt oklart.

    Många mer sällsynta plåtar tenderar att bli väsentligt dyrare än priserna i Tonkins katalog, enligt de auktioner jag följt.

    Har du något bra tips på hur man ska värdera plåtmynt och finns det andra kataloger än Myntboken 2019?

    Mvh
    Mats

    • Hej Mats!
      Tack för din förfrågan. Tja, den frågan skall naturligtvis ställas till författaren av boken ifråga – och inte till mig. 😉

      http://www.tonkin.se/tonkin@tonkin.se

      Mitt tips är att helt enkelt följa auktionsnoteringarna. Det ger en bättre bild än att ha en övertro på myntboksförfattare som INTE verkar orka eller bemöda sig att följa auktionsmarknaden. 😉

      Lycka till och God Jul!

  38. Hej
    jag håller på att forska om Cecilia Vasa, en dotter till Gustav, som levde ett intressant liv. Det finns inte några med visshet kopplade porträtt till henne, det som finns är en medalj som förmodligen präglades 1561, dvs efter Gustavs död, av tronarvingen Erik (XIV). På ena sidan av medaljen återfinns Cecilias ansikte i profil och på den andra en bild av Susanna i badet, en välkänd berättelse där Susannas dygd bevisas, vilket också skulle gälla Cecilia som fått sitt rykte förstört av det sk. Vadstenabullret. Mina kollegor och jag har ett par frågor om denna medalj som vi vore tacksamma för om någon i denna krets har kunskap och tid att besvara.
    Vi undrar dels om upphovspersonen till myntet, om det kan vara den i Sverige bosatte Willem Boy, som även gjorde en medalj föreställande Gustav Vasa. Den andra frågan vi har är hur medaljen var tänkt att användas? När skulle den delas ut och till vem? Hur kan den vara tänkt att föra sitt budskap om Cecilias dygd vidare?

    mvh
    Joachim Bergenstråhe
    Höhskolan Dalarna

    • Hej Joachim!

      Tack för din förfrågan! Har skrivit lite kort om detta på vår FaceBook-sida för några år sedan – se nedan. Den ursprungliga Cecilia-medaljen (ca 1562) avbildar den polske greven och friaren Johan Tenczynski på åtsidan. Denna är med all säkerthet formgiven av Willem Boy och enligt tidens teknik inte präglad, utan gjuten. Eftersom bröllopet aldrig blev av inställdes även medaljtillverkningen. Originalexemplar är därför extremt sällsynta. Den ”andra medaljen”, med ”Susanna i badet” på frånsidan, tror jag är en senare skapelse, där någon kopplat (gjutit) ihop Boys Cecilia-medalj med en frånsida från något helt annat – exv. en medaljong till en silverdosa e.dyl. Stilen på denna frånsida hänger inte alls ihop med stilen på Willem Boys medaljer.

      * * *

      Antikören Mynt & Antikt – 26 december 2015

      https://www.facebook.com/292779364145590/photos/a.503453316411526/935614976528689/?type=3&theater

      Det blir inget bröllop på lördag, på lördag … 😉

      Det blev många trevliga tillskott i medaljsamlingen under 2015. Ett av de roligaste var utan tvekan 1800-talskopian av den berömda Cecilia Vasa-medaljen. Mig veterligen finns det inga original bevarade … och då får man hålla tillgodo med en gjuten samlarkopia. – Eller vara utan.

      Cecilia Vasa (1540-1627). Dotter till kung Gustav Vasa och drottning Margareta Leijonhufvud. Cecilia beskrivs som den mest kända av Gustav Vasas döttrar, och var föremål för den berömda skandalen ”Vadstenabullret”.

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Cecilia_Vasa

      https://sv.wikipedia.org/wiki/Vadstenabullret

      Sommaren 1562 mottog Cecilia ett frieri från den polske greven Johan Tenczynski. Denne hade kommit till Sverige med anledning av prins Johans giftermål med Katarina Jagellonica. Erik accepterade förslaget, bland annat med tanken att han genom henne kunde få inflytande vid polska hovet, och enligt Cecilia tvingade han henne att gå med på saken. Planerna realiserades dock inte. Cecilia gifte sig istället 1564 med markgreve Kristoffer II av Baden-Rodemachern.

      Den outgivna medaljen över prinsessan Cecilia och den polske greven Johan Tenczynski kan med stor säkerhet tillskrivas mästaren Willem Boy (ca 1520-1592) och bör har modellerats 1562.

      https://myntbloggen.se/2013/08/27/numismatikens-konstnarer/

  39. Hej
    En stilla undran i töcknet av den allmänna
    kulturella nedrustningen:
    Är det någon som vet ifall traditionen med
    jubileumsmynt vart 100:e år efter Gustav Vasa
    blir av, 2021, eller ska vi bara deppa?

  40. Hej
    Är novis och kan inte särskilt mycket om mynt men jag har ett kopparmynt 1/6 dels ör SM (kan inte tyda årtalet). Som jag har förstått det präglades de under Karl XI:s tid, men gjordes de under fler kungar och hur länge var de som längst i cirkulation s.a.s. (när upphörde de att fungera som mynt). Hoppas att ni experter vet 🙂

    Tacksam för så mycket info/kunskap som möjligt och kanske var jag kan finna mer info.

  41. Hej Göran,
    Tack för din förfrågan!

    De så kallade sesslingarna, det vill säga 1/6 Öre SM (silvermyntsräkning), präglades 1666-1718. Då de värdemässigt motsvarade 1/2 Öre KM (kopparmynträkning) kallades de i dagligt tal för halvöringar – eller sesslingar.

    Danskarna kallade för övrigt detta mynt för ”straebekat”, syftande på ”katten” på frånsida – läs: det pfalziska legonet som Karl X Gustav införde på fyrkarna (1/4-öringarna = 1/2 öre ”enkelt kopparmynt”) 1655-1660.

    Här ett par länkar där det förekommer sesslingar:

    https://myntbloggen.se/2012/09/25/knappologi-om-sesslingar/

    https://myntbloggen.se/2019/07/27/sju-larorika-ar-med-myntbloggen-se/

  42. Hej!

    Kan detta kanske vara ett bra ställe att fråga om myntramar?

    För ett antal år sedan sorterade jag om och gjorde i ordning min myntsamling. Jag köpte då ”Lembit” myntramar (eller ”Coinholders”). Det är 50 mm myntramar i plast med en bit tunn klarplast som man viker om myntet och sedan skjuter in i i själva ramen som var av kraftigare vit plast med hål i olika storlekar.

    Jag har askar i varje storlek som räcker rätt länge; det är inte så ofta jag kompletterar min samling med ett nytt mynt. Nu är jag dock nere på bottenskrapet i asken av 20mm-ramar. Därför har jag tittat runt efter fler ramar, och hittar då antingen sådana man häftar ihop, eller självhäftande, i båda fallen i papp. De känns mycket simplare och inte alls lika eleganta som Lembit-ramarna.

    Jag har däremot misslyckats att googla fram någon som säljer Lembit-ramar idag. Kanske har tillverkningen upphört för länge sedan? Inte heller någon annan lite elegantare ram har jag hittat.

    Vet någon här om det fortfarande finns lite finare ramarna att få tag på någonstans, eller är detta ett hopplöst försök?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.