Gustaf Ekvall i Göteborg och Alingsås

Min allra första medalj var gjord av aluminium och hade ett porträtt av kung Oskar II på framsidan (åtsidan). Jag fick den i gåva av mormor Märta i Alingsås, vid något av våra många söndagsbesök under det tidiga 1970-talet. Jag hade nyligen börjat samla på mynt och hon tyckte nog att den bara låg och skrotade i den gamla sekretären. Kanske skulle jag få mera glädje av den? Den hade ju troligtvis tillhört min morfars far, Nils-Herman Hjelmqvist, järnhandlare i Alingsås sedan 1886, som förmodligen själv köpt den som souvenir vid Industriutställningen i Göteborg 1891.

Medaljen låg i en sliten och trasig gammal ask med reklamtryck för G. Ekvall, Göteborg. Och jodå, jag har den kvar ännu idag – drygt 50 år senare. Det har till och med blivit så att jag genom åren skrapat ihop en ganska omfattande samling av bröderna Hugo och Gustaf Ekvalls (även stavat Ekwall) produktion av medaljer, polletter och märken. Åtsidesstampen till 1891 års medalj finns för övrigt bevarad och kan beskådas på Göteborgs Stadsmuseum.

För halvtannat år sedan (sommaren 2023) fick jag möjlighet att förvärva en annan medalj från denna utställning. Nämligen mynt- och medaljgravören Adolf Lindbergs stora belöningsmedalj i silver – förärad ingen mindre än: ”Till Gustaf Ekvall för Gravyrarbeten” och placerad i ett elegant samtida etui. Göteborgsgravören Gustaf Ekvall (1858-1920) hade alltså fått en prismedalj för sina insatser som gravör, i form av en stor silvermedalj graverad av självaste chefsgravören vid Kungl. Myntet, Adolf Lindberg (1839-1916) som för övrigt var far till Erik Lindberg – Nobelprismedaljernas skapare och en av våra största i yrket.

I höstas skrev jag om stamptillverkning med hjälp av punsar och delpunsar, och hur denna teknik prakiserats på 1500-talet och ända fram till reduktionsmaskinen tog över. Som ett sent exempel på detta visade jag ett antal porträtt- eller bildpunsar, präglingsstampar samt färdiga medaljer från medaljgravören Gustav Ekwalls verkstad.

Nyligen lyckades jag ropa in ytterligare en trevlig silvermedalj till Ekvallssamlingen. Också denna en utdelad prismedalj, vars sirliga frånsidesgravyr anger mottagaren till: ”Åhus Trädförädlingsfabrik, Anton Carlsson”. Åtsidan visar ett porträtt av kung Oskar II och samt en dubbel omskrift. Medaljen fick Anton och företaget i samband med Hantverks-, Industri- och Slöjdutställningen i Markaryd 1902 – i originalask med reklamtryck för Gustaf Ekvalls Medalj- & Metallgraveringsaffär i Göteborg (översta raden på bilden nedan). Silver Ø 42 mm, 28,66 gram.

Tittar vi lite närmare på denna medalj och jämför med andra i Ekvalls produktion, kan vi notera vissa likheter. Tre av medaljerna ovan (samtliga med diametern Ø 42 mm) har samma porträtt – i lite olika inramning. Och ytterligare tre har samma frånsida. Universal-/standardstampen, med en stor lagerkrans och ett öppet fält under ”TILL”, kunde ju fungera till många olika prismedaljer.

Och på så sätt kunde Gustaf Ekvall erbjuda sin samtid medaljer till ett lägre pris, då halva jobbet redan var gjort. Olika nya åtsidor kunde kombineras med den befintliga standardfrånsidan. Smart – och kostnadseffektivt. På liknande sätt kunde en porträttpuns med Oskar II:s bild nyttjas till flera olika medaljer. Man behövde alltså inte göra det stora arbetet att gravera ett nytt porträtt till varje medalj.

På äldre dar flyttade Gustaf Ekvall 1914 till Alingsås och var bosatt där fram till sin död 1920. Där tillverkade han bland annat mässingspolletter för Lindholmens Varv AB i Göteborg och hundskattemärken i samma material – exv. för Göteborg, Falköping och Nässjö. Gustaf Ekwall är begravd på Stadskyrkogården i Alingsås. Hans verkstad med utrustning såldes 1937 av änkan Alma till Göteborgs Stadsmuseum, där den kan ses än idag.

Ulf Ottosson, Myntbloggen.se

*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.