Arboga-klippingen 1627 som såldes på SNF:s Myntauktioner i Sverige (MISAB) i september bytte åter ägare på Tradera idag. I september klubbades den för minimipriset, 10.000 kr, vilket betyder att köparen fick betala 11.875 kr, medan säljaren fick ett netto på 8.500 kr. Mynthandlaren som köpte på MISAB 7 sålde nu den vidare till en samlare av Arbogiana. Priset blev denna gång 15.655 kr vilket alltså är vad köparen får betala. Handlaren klarar sig undan med en hundralapp i provision till Tradera och gör följaktligen en vinst på knappt 3.700 kr. Skillnaden mellan MISAB-säljarens netto och dagens Tradera-notering är emellertid hela 7.155 kr! Den här gången var alltså Tradera en betydligt bättre försäljningskanal.
Jag gratulerar mynthandlaren för hans affärssinne och mod, han la trots allt ut klippingen för 1 kr och det kunde ha gott illa…
Ibland får jag känslan av att de som handlar på nätet helst vill göra fynd och ”klipp”, man vill handla billigare ungefär så som man handlar böcker på nätbokhandel istället för boklådan. Detta gör nog att få vågar lägga ut värdefullare mynt på nätet (än så länge)…men som vi sett på senaste MISAB kan inte traditionell mynthandel garantera högst möjliga försäljningspris heller…
…förresten är du säker på att du räknat rätt på vinstmarginalen för dagens försäljning? …jag får det till så mycket som kr 3680 (15655- 100- 11875)
Tack Christian, för att du hjälper mig räkna. Drog i hastigheten av en tusenlapp istället för en hundralapp i Tradera-provision. ;o) Korrigerat.
Min erfarenhet är nog att ”hyffsat bra äldre svenska mynt” är ganska ofarligt att lägga ut på Tradera med utrop 1 kr. Medan mera udda material verkar ha en tendens att ”pendla mellan succé och fiasko”. ;o)
Undrar vad som låg till grund för att varken Misabs klassning (”1)(1?”) eller beskrivning (”korroderad”) av myntet följde med till Traderaauktionen. Och varför blev Misabs ”R”-beteckning i ett huj ”stor raritet”? För att myntet skulle betalas bättre än på Misab?
Men på Tradera är det ju snarare regel än undantag med ”se bild” följt av något klämmigt superlativ. Och i detta fall lönade sig tydligen.
ZZ: Den frågan skall naturligtvis ställas till säljaren … men kanske tyckte han, i likhet med mig, att myntet inte höll kvalitetsgraden ”fullgott – nästan fullgot ex.”? ;o)
Annars tycker jag varken MISAB eller mynthandlaren har direkt fel i sina varubeskrivningar. Att det rör sig om ett korroderat fyndexemplar framgår ju av bilderna. Hur som helst är skillnaderna i beskrivning så obetydliga att det på intet sätt motiverar att en säljare får 8.500:- och en annan 15.555:- för samma mynt! – inom sex veckor!
…även om tradera tagit en tusenlapp i provision hade det lönat sig med näthandel i just detta fall 🙂
jag kan…och har gjort så….köpa dyrare mynt på tradera, men i så fall måste säljaren vara någon man känner sedan tidigare eller någon man gjort affärer med tidigare, det är för lätt att luras på nätet helt enkelt och jag vill inte riskera en massa pengar på det viset….
Ja, att köpa ett dyrare mynt på Tradera förutsätter för min del att jag vet vad säljaren går för, annars kan det lätt bli Kalkon i stället för Kanon! Vad Tradera anbelangar har jag en lista på personer jag skulle våga köpa av, en mycket kort lista…
Det är förstås även trevligt när man köper ett dyrare mynt att man får någon information om proveniensen, så man slipper bläddra igenom en massa auktionskataloger. Säljaren av Arboga-klippingen informerade inte om detta i auktionen, men det är kanske naturligt eftersom den beskrevs som ”stor raritet”, en sådan som bara erbjuds ytterst sällan…
…formella kvalitetsangivelser lyser för det mesta med sin frånvaro på tradera…undrar om det beror på säljarens okunskap eller ovilja att meddela sig, har säljaren förvärvat myntet hos en seriös handlare bör ju denne ha försett myntet med en kvalitetsbedömning…
för övrigt så känns det som om kvalitetsangivelser har drabbats av inflation och kanske bör just därför hela systemet göras om….(jag gillade Aurums bedömningar, som nästan var lite snåla, till köparens stora glädje…WAGs bedömningar går enligt min mening också att lita på…köpte senast ett mynt i ”vorzüglich” som visade sig vara närmast orörd…)
det är kanske därför de amerikanska bedömningsföretagen har en sådan framgång…oberoende bedömningar som man kan lita på (visserligen även det en sanning med modifikation)